Soms gebeurt alles tegelijk. Want terwijl we met z'n allen gezellig en leergierig in Nashville waren, verscheen er een artikel van Hans Doffegnies en mijzelf (Jaap de Mare) in Profiel, het vakblad voor de bve-sector. Onderwerp: de stappen die we bij het ROCvA hebben gezet om tot een betere informatievoorziening te komen, vooral door middel van het definiëren en realiseren van een applicatie-architectuur. Het was niet echt het onderwerp waar in Nashville veel aandacht voor was, maar wel iets waar denk ik meer ROCs mee worstelen. Bekijk het artikel hier
Tot ziens en bedankt voor het inspirerende gezelschap!
Jaap de Mare Informatiemanager ROCvA tel. 020-579 7039 mobiel 06.2248.5678 mail J.deMare@rocva.nl
29 november 2007
Blog TrioCrio Zadkine
Een drietal CrIO’s (coördinator ICT & onderwijs (niet zelf bedacht)) van Zadkine heeft over Nashville een blog bijgehouden voor de achtergebleven collega’s. Op verzoek van Ellen hierbij de link: ictnashville.blogspot.com Het was een inspirerende reis! We moesten heel vroeg op voor de terugreis. Voor diegenen die ons toen een beetje aan het uitlachen waren (omdat zij konden uitslapen) een tip: Bekijk de foto’s van 2 uur in New York! Voelde als chocoladesnippers bovenop de slagroom.
Namens Johan Spape en Hans van Goor, Groet van Mar Gagestein
Dank
Op deze plaats willen wij Addy, Annemarie en Ellen hartelijk danken voor de perfecte organisatie: de boot voer, de band speelde, de bus reed, het gezellige slot-diner met bring your own bottle and make your own glass! de pre-session in het Bi-centennial park. Het was allemaal met veel zorg geregeld voor ons. We kijken terug op een uiterst geslaagde week in Nashville. Dank!
Kees Engelhart en Judith Kuipéri Wolters-Noordhoff
18 november 2007
Weer thuis
Na een dag reizen is een dagje thuis aanrommelen en een beetje webloggen niet genoeg... de eerste nacht uitstellen tot zo laat mogelijk is mij goed bevallen. Vrijdag had ik zelf het gevoel dat ik best aardig functioneerde, maar Kimmely (collega) had het moeilijker met onze reacties: toch een behoorlijke jetlag.
Ript by Ellen met foto's van Kees
Nog één filmpje wil ik jullie niet onthouden : tijdens de General Session maandagochtend vond ook de Parade van Veteransday plaats, net buiten het conferentiecentrum. Degenen die met mij in de sessie zaten, hoorden alleen het gedreun van voorbij trekkende tanks op de achtergrond. Gelukkig heeft Annemarie nog een paar filmpjes gemaakt, zodat we ook even kunnen meegenieten!
Ik heb een aantal filmpjes op YouTube geplaatst, natuurlijk met de tag "cvinashville".
16 november 2007
Nashville - epiloog van Jef
Rondkijken in een ander land, een andere cultuur levert een persoonlijke leerwinst op. Ik ben enerzijds wat beter in staat de eigen situatie (meer) naar waarde te schatten en anderzijds een aantal nieuwe inzichten in te brengen, zowel professioneel (onderwijs) als algemeen (cultuur). Amerika is een prachtig land, de mensen zijn vriendelijk, amicaal vaak (‘hi darling, hey guys’). Een aantal zaken zijn aan mij niet zo besteed. Dingen, zoals een cursus ‘Learn to be rich´, reclame op plekken waar je er letterlijk niet omheen kunt, consumeren tot je er bij neervalt, life reclame tijdens een voorstelling. Maar goed, die zaken zijn in eerdere berichten al ruimschoots aan bod gekomen.
En dan Nashville. Ik had me de stad voorgesteld als een beetje saaie stad in een woestijnachtige omgeving. Je kunt je dus vergissen. Een must voor muziekliefhebbers van life-muziek en uitgaan. In veel van de kroegen beginnen bandjes al vanaf ’s morgen tot diep in de nacht life-optredens te geven. Muziek is ze met de paplepel ingegoten. De kwaliteit varieert dan ook van hoog tot erg hoog. Maar er moet keihard gewerkt worden, ze spelen voor de fooien die ze krijgen en de CD’s die ze verkopen. Dat is nog wat anders dan Idols, waar een grote massa mensen hoopt zonder al te veel moeite snel rijk en beroemd te worden. Misschien ligt daar wel een prachtige metafoor: een conferentie over ICT in het onderwijs in een stad als Nashville: Je bent er niet met technologie alleen, het gaat ook om passie, creativiteit en keihard werken!
Ik kijk terug op een geslaagde studiereis. De sfeer binnen de groep was prima, we hebben veel gezien en de conferentie heeft een aantal nieuwe inzichten opgeleverd, al waren veel presentaties matig van vorm en inhoud. Ook het niveau van de onderwijsontwikkeling en de toepassing van ICT leek nog niet van een bijster hoog niveau te zijn. Nu kunnen we met zijn allen wel roepen dat wij dus beter zijn, maar laten we eerlijk zijn: ons denken en streven gaan wellicht verder (competentiegericht onderwijs), maar we hebben nog een hele hoop op te lossen. Juist het delen van dat inzicht met elkaar, samn met het uitwisselen van eigen ervaringen en het kijken over de grens geven een studiereis als dit naar mijn idee een meerwaarde.
Het zit er weer op. De jetlag eruit geslapen, de was weer schoon in de kast, de eerste boterham met pindakaas smaakte prima. Geen ‘good morning, sweetie, do you like some juice?’ maar ‘goede morgen, oh lekker, pers je voor mij ook wat sinaasappels uit?’. Het hele avontuur lijkt ineens heel ver weg, als iets onwezenlijks. Het voelt aan alsof je een tijdje een heel een heel ander leven geleid hebt , bijna een ´SecondLife´.
Jef van den Hurk
15 november 2007
Terug naar Nederland
De groep vliegt in drie delen terug. De eerste groep moet al héél vroeg vertrekken (7 uur) en heeft erg veel overstaptijd op Newark (bij New York) en is daar niet blij mee... de tweede groep vertrekt pas om 10 uur en heeft dezelfde connecting flight naar Amsterdam. Terwijl de laatsten door "thunderstorms" uren op de luchthaven van Nashville moeten wachten, en ter nauwernood hun aansluiting kunnen halen, is Addy één van de gelukkigen uit de eerste groep, die nog even geniet van een bezoekje aan The Big City.
Uiteindelijk komen de eerste twee groepen keurig op tijd op Schiphol aan. De derde groep heeft minder geluk, moet nog een nachtje blijven. Ben benieuwd of ze nog leuke dingen gedaan hebben. Goede reis, René, Marionette, Pieter en Pieter.
Diner laatste avond
De laatste avond van de studiereis wordt traditiegetrouw afgesloten met een gezamenlijk diner, dat dankzij de gunstige koers van de dollar "uit de pot" betaald kan worden.
Het goede nieuws : we gaan met de bus en lekker eten; het minder goede nieuws : het restaurant heeft geen "license" voor bier of wijn. En om nou de laatste avond in Nashville af te sluiten zonder het Bud-biertje of glaasje Chardonnay / Merlot...
In de bus krijgt iedereen een "bouwpakket-glas" en na een bezoek aan de Liquorstore rijden we naar Hermitage House en kunnen genieten van het uitgebreid buffet met Southern Food.
In Amerika nemen we gretig kennis van de digitale hoogstandjes die met name de Amerikanen ons voorschotelen. Voor de meesten van ons gezelschap geldt dat we die noviteiten gebruiken om in te zetten respectievelijk richting te geven aan het onderwijsconcept van de eigen instelling.
In ons eigen koude kikkerlandje zijn diverse ROC's voortvarend aan de slag op het snijvlak van ICT en onderwijs. Het delen van ervaringen door deze ROC’s kan voor anderen erg verhelderend werken, terwijl voor de “delende” partij de ontvangen feedback erg belangrijk kan zijn.
Vanuit deze filosofie heeft ROC Eindhoven het initiatief genomen om een presentatie te geven over wat er binnen het Eindhovense speelt op het gebied van CGO binnen een digitale context. Deze presentatie is gegeven op dinsdag 11 november in het conferentiegebouw.
Voor aanvullende informatie kan contact worden opgenomen met Willem van Dinther, projectleider: jwm.vandinther@roceindhoven.nl
Presentatie Game On! Learning Objects, Simulations and Games to Engage Learners
Samen met Angela, Robert en nog een aantal Dutch Delegation members, heb ik een hands-on workshop gevolgd, waarin héél wat interessante links voorbij kwamen. Ondanks traag en nu-en-dan falend internet, liet de presentator Learning Objects zien, die Angela in beeld heeft gebracht. Klik hier voor een aantal slides op Flickr.
ROC Rivor bij ROC Einhoven en afsluitend diner
Alweer de laatste dag in Nashville. Op het moment dat jullie dit lezen zitten wij al weer in het vliegtuig op de weg terug naar huis.
Vanavond nog de laatste workshop gevolgd. Een heel interessante presentatie van ROC Eindhoven over hun integratie van deelnemersadministratie, rooster, cijferregistratie, de 850 uren norm, absentie en presentie, ELO in een allesomvattend systeem, dat ook nog CGO-proof leek!! We hebben heel wat aantekeningen gemaakt[op de foto Els].
Daarna vanavond het afsluitend dineer met de 'Dutch Delegation'. Erg weemoedig gevoel. Een week heel intensief met elkaar opgetrokken en morgen is het afgelopen. Er zijn flink wat afspraken gemaakt om het goede van deze week te continueren. En dat gaat gebeuren, dat weet ik zeker. Ook Els, Monique en ik hebben de afgelopen dagen veel met elkaar gesproken. Uit die gesprekken zijn heel veel waardevolle ideeën voor de toekomst ontstaan. Volgende week gaan we nog eens met zijn drieën bij elkaar zitten om dat niet te laten verdampen.
Het diner was weer heel bijzonder. Het restaurant had geen drankvergunning. Daarom moesten we onze eigen drank en ieder zijn eigen glas[zie foto] meenemen. Het werd heel gezellig, ondanks het verlies van een aantal flessen wijn bij het inladen.
Op de busreis terug een wat bedrukte stemming. In Nederland is het koud en Nashville was de afgelopen dagen warm in dubbel opzicht. Natuurlijk wil iedereen weer graag terug naar huis, maar eigenlijk wil niemand ook graag weg…….
13 november 2007
Mobile Learning
In een van de laatste sessies die ik vandaag bijwoon, wordt ingegaan op Mobile Learning. Ik moet zeggen een interessant onderwerp, echter ben ik vlak voor het eind weggegaan. In Nederland niet netjes, maar in de VS heel gewoon.
Het hele idee achter mobile learning laat zich samenvatten in de 4 R-en:
1. Record - het opnemen van informatie, zoals geluid, foto's en tekst; 2. Reinterpret - het leggen van verbanden tussen de informatie; 3. Recall - het teruglezen of opnieuw kijken van de informatie; 4. Relate - het met anderen uitwisselen van deze informatie.
Mooi 4 R-en, en geeft inderdaad mogelijkheden voor leren. De rest van de presentatie laat een groot aantal voorbeelden zien van mobile websites, echter mis ik de link naar het onderwerp. Maar goed, toch neem ik een aantal interessante sites mee naar Nederland:
* SMS - Websites zoals Free2Day.com, Sparknotes,com en Google Mobile maken het mogelijk om vanuit websites studenten te bereiken; * Flickr - Websites zoals Flickr maken het mogelijk om via je mobiel foto's te uploaden, foto's van anderen te bekijken en hierover te discussiëren; * Mobile Casting - Websites zoals Gabcast.com, GCast.com en mobilecasting.com maken het mogelijk om opgenomen geluid te uploaden en te delen met anderen. Het voordeel hiervan is dat je geen software nodig hebt om het geluid te editten, want dit wordt allemaal door de website geleverd; * Mobblogging - Websites zoals Blogger bieden de mogelijkheid om via een mobiele telefoon berichten te uploaden; * Microblogging - Websites zoals Twitter en Jaiku maken het mogelijk om via een mobiele telefoon korte berichten te publiceren op een eigen microblog.
Waarschijnlijk de laatste sessie voor mij vandaag, want de komende series van sessies zijn iets minder interessant. En de allerlaatste sessie is te laat, want de koffer moet ingepakt worden, en daarna gaan we als groep met de bus naar een eetgelegenheid buiten de stad om met elkaar de laatste avond te "vieren".
Morgen om 7.00 vertrek uit het hotel, dus vroeg op, dan met het vliegtuig naar Newark, 6 uur wachten, grom, om vervolgens om 8.00 Nederlandse tijd te landen. Ach ja, je moet ergens over klagen, want het was een geweldige reis met zeer veel nieuwe indrukken en een hoop inspiratie. Volgend jaar weer wat mij betreft!
Groetjes, Patrick
Learning Styles: How can we use them effectively in the online environment?
Als je het totale programma van de Conference on IT kijkt, valt op dat er veel onderwerpen vanuit de technologie benaderd worden: Social Bookmarking, Podcasting, Vodcasting, et. cetera. Des te opvallend is dat het onderwerp "Learning Styles: How can we use them effectively in the online environment?" van Jack P. Krichen, van Capella University probeert vanuit leerstijlen het gebruik van technologie te onderbouwen.
In zijn presentatie gaat het allereerst in op het gebrek aan onderzoek naar het gebruik van technologie in de klas, en zeker niet naar leerstijlen en technologie. Vreemd, want in de VS hebben 96% van de grote universiteiten online cursussen en zijn zelfs tweederde van hen volledig online. De vraag die gesteld moet worden is hoe kun je online cursussen effectief inzetten als je weet dat de ene persoon bijvoorbeeld leert door te luisteren, de ander door te reflecteren, en weer een andere door actief te experimenteren.
Volgens de spreker hebben docenten vaak een erg vaag begrip over leerstijlen, de volgende definitie voldoet het beste:
The cognitive, affective and physiological factors that server as relative stable indicators of how learners perceive, interact with, and respond to the learning environment [Swanson, 1995].
In het onderzoek dat de spreker doet, heft hij vooral gekeken naar de volgende leerstijltheorien: 1. Multiple Intelligence van Gardner (1995) – is niet echt een leerstijl, maar binnen de hersenen zijn verschillende plekken aan te wijzen waar de verschillende intelligenties zich huisvesten. Tevens is vast te stellen welke delen van de hersenen actievere zijn dan anderen, en dus een voorkeur heeft voor een bepaalde intelligentie. 2. Leerstijlen van Kolb (1984) – in de theorie van Kolb vindt het leren plaats via 4 stappen (die een cirkel vormen): converger, diverger, assimilator en accommodator. 3. Canfield (1988) – in deze leerstijl worden een aantal zaken onderscheiden: a.Conditions – de ene student leert door samen te werken met gelijken, de andere leert beter in een competative omgeving, en weer een ander leert door duidelijke doelen te stellen, b. Content – sommige mensen houden van het bestuderen van getallen, mensen, c. Mode of learning – bijvoorbeeld luisteren, lezen, direct ervaren, et. cetera. en d. Expectation for Course Grade – op basis van de verwachting van het resultaat van het leren levert de student meer of minder inzet.
Er worden een aantal tools genoemd om leerstijlen te achterhalen: Midas (multi intelligence), Canfield LSI, Kolb Inventory, Felver Silverman LSI (is gratis).
Als je het traditionele leren vergelijkt met het online leren dan vallen er een aantal zaken op. Bij online interactie is deze interactie asynchroon, er zijn mogelijkheden om het interface te varieren per student, en er zijn mogelijkheden om cursussen aan te passen aan het niveau van de student. Echter wordt het online leren vaak ontworpen vanuit de traditionele gedachten, en wordt er dus geen gebruik gemaakt van genoemde zaken.
Hoe zou je deze zaken nu kunnen gebruiken? De presentator toont een model waarin naast het kennisniveau van de student ook de leerstijlen en andere leerkarakteristieken gebruikt worden binnen de online leeromgeving. Al het leermateriaal staat in een repository, maar een speciaal onderdeel stelt het aanbod voor iedere student samen op basis van de beschikbare informatie over de student.
Bij mij komt de vraag op of er al online leeromgevingen zijn die dit model gebruiken? In het onderzoek van de spreker zijn er twintig leeractiviteiten gemaakt die ingedeeld zijn naar de onderdelen van Canfield. In het model van Canfield heeft de spreker een kolom toegevoegd met de online variant van het voorstel dat Canfield doet per categorie. Drie groepen studenten zijn aan de slag gegaan. De ene groep was zich bewust van zijn leerstijl, en kreeg de best passende activeiten aangeboden, de tweede groep koos zelf zijn eigen activiteiten. De derde groep was een controle groep die stap-voor-stap door de leeractiviteiten gegaan zijn. De online omgeving die gebruikt werd is Moodle. De spreker is erg enthousiast over Moodle.
Een interessante opmerking uit de aanwezigen is dat de studenten die zich voor haar cursus inschreven voor de online variant 70% tot 80% voornamelijk visueel-verbaal ingesteld zijn, terwijl de studenten die zich inschreven voor de traditionele variant veel minder visueel-verbaal ingesteld zijn.
Het onderzoek leverde de volgende inzichten op: 1. Het is mogelijk om online activiteiten te onwikkelen die recht doen aan de leerstijl van de student. De studenten bevestigden dit inzicht in de interviews die afgenomen zijn. 2. De "organizational" leerstijl lijkt de meest effectieve te zijn in een online leeromgeving. Het grootste deel van deze groep ronde de cursus volledig af. 3. Het is erg belangrijk dat de activiteiten die ontwikkeld worden ook echt passen bij de leerstijlen. Zo niet, dan leverde dit veel frustratie op bij de studenten. 4. Studenten die hun leerstijlen kenden en op basis hiervan passende activiteiten uitkozen waren meer tevreden dan de studenten die dat niet deden. Daarnaast kwamen ze verder in de cursus dan de anderen. 5. Het gebruik van leerstijlen in een online omgeving en het matchen op de meeste effective leeractiviteiten werkt voor de student.
Interessante resultaten die het volgende impliceren: 1. Geef de studenten inzicht in hun leerstijlen, 2. Ontwerp de cursussen rekening houdend met leerstijlen (gebruik hiervoor Web 2.0 technologie), en 3. Maak het mogelijk dat studenten ook kunnen ervaren hoe het is om leeractiviteiten uit te voeren die niet bij hun dominante leerstijl passen.
Connected Colleges and Conneted Communities
De laatste dag van de Conference on IT (CIT) in Nashville start voor mij met een general session in een mega grote zaal met live zang van het koor van het Volunteer State Community College.
Na een introductie van ten minste 10 minuten waarin alle diploma's, tv optredens, et. cetera. aan bod komen, komt de spreker zelf het podium op: Dr. Randal Pinkett, founder and CEO van BCT Partners. Eindelijk de presentatie gaat starten, dacht ik nog. Maar voordat hij start met het verhaal moet er eerst nog een video bekeken worden waarin hijzelf centraal staat: dan weer een shot bij een TV show, en dan weer een shot met zijn ontmoeting met Donald Trump. Waarschijnlijk ben ik als Nederlander te nuchter om dit te waarderen.
Tijdens de conferentie wordt veel reclame gemaakt voor een boek: "The Campus CEO". Je kunt dit laten signeren door Dr. Randal Pinkett, want hij is de schrijver van het boek. Nu valt het kwartje: de schrjiver van het boek is ook de presentator.
De presentatie gaat over: "Connected Colleges and Conneted Communities", en hoe de community colleges een rol kunnen spelen in het verkleinen van de technologische-tweedeling die er in de VS is ontstaan. Deze tweedeling gaat over de mensen die van de nieuwste technologie gebruik kunnen maken, en degenen die dat niet kunnen. In een drietal projecten is er samen met community colleges, het bedrijfsleven, de kerk en de overheid een programma opgezet om de groep mensen die geen gebruik kunnen maken van technologie, deze technologie in handen te geven. Er worden PC's gratis beschikbaar gesteld met breedband internet toegang. Daarnaast worden er trainingen verzorgd voor de mensen uit de community door mensen uit de community om deze groep te leren gebruik te maken van deze technologie.
Het resultaat van deze projecten laat zich alsvolgt samenvatten:
De mensen hebben meer sociale interactie in de community.
De mensen in de community zijn beter geinformeerd over de community.
De mensen zijn meer betrokken bij de community.
De mensen zijn positiever over hun toekomstperspectief.
Het geheel lijkt goed gedocumenteerd te zijn met cijfers, die aan het begin en aan het eind van deze projecten verzameld zijn.
Het gevoel dat ik aan deze presentatie overhoud is dat technologie inderdaad mensen uit een sociaal isolement kan halen, en er zo meer sociale interactie ontstaat binnen de gemeenschap. Door deze interactie zal de sfeer in de gemeenschap verbeteren. Daarnaast merken de mensen uit de gemeenschap dat ze met gebruik van technologie meer kunnen leren dan ze dachten, en zo een positiever toekomstperspectief krijgen.
In mijn beleving is deze technologische-tweedeling in Nederland niet echt aanwezig. Ik meen me te herinneren dat meer dan 90% van de gezinnen ten minste een PC in huis heeft staan, en dat het grootste deel hiervan een internetaansluiting heeft. Tot nu toe ben ik in mijn school carrière slechts een maal een student tegengekomen die geen PC had, en via de school en de gemeente een PC ter beschikking kreeg. Blijkbaar is hier aandacht voor in Nederland. Hoe het met trainingen zit om te leren technologie te gebruiken weet ik niet?
In een bijeenkomst waar ik enige maanden geleden bij mocht zijn, hebben we met een kleine groep collega's, de afdeling Marketing en Communicatie en Coen Free, voorzitter college van bestuur van het Koning Willem I College gebrainstormd over de kernwaarden van ons college. Een van de kernwaarden is dat het college een community college wil zijn met een duidelijk meerwaarde in de community. Wellicht dat op het gebied van trainingen in de community wij een meerwaarde kunnen leveren?
Al met al een dubbel gevoel: een hoop trompetgeschal aan de start, maar absoluut een mooi voorbeeld waarin technologie mogelijk de wereld kan verbeteren.
Gisteravond hebben we met de hele groep deelnemers van het Consortium voor Innovatie een "Round Robin" sessie gehad. De groep werd ingedeeld in subgroepen en namen plaats aan een ronde tafel. Als voorzitter van de subgroep probeerde ik het proces in goede banen te leiden door in de eerste ronde de ervaringen die gedeeld werden te groeperen in tips en discussiepunten.
Op basis van de discussiepunten kwamen we gezamenlijk tot twee hoofdonderwerpen:
1. Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen een grote sprong voorwaarts betekenen voor het onderwijs, maar hoe kunnen we in Nederland de adoptie van deze technologie versnellen? 2. Overal wordt het wiel opnieuw uitgevonden, maar hoe kunnen in Nederland meer van elkaar leren, en ontwikkeld materiaal uitwisselen?
Tijdens de studiereis komt een hoop energie en goede ideeën los, echter is het gevaar dat in Nederland de waan van de dag weer regeert. Natuurlijk is er te weinig tijd tijdens de reis om voor beide discussiepunten een plan van aanpak te maken, maar in de beleving van de subgroep zou voor punt 1 het CVI hier een rol in kunnen spelen, door: 1. de weblog in stand te houden als uitwisselpunt voor ervaringen, 2. via linkedIN (of soortgelijke sites) adresgegevens uit te wisselen, en mogelijk in Nederland een vervolg sessie te organiseren. Daarnaast wordt het platform ROCI-partners genoemd als mogelijkheid voor punt 2.
Een terechte kanttekening wordt geplaatst, omdat het lastig is om als ROC's samen te werken, als binnen het ROC de neuzen niet dezelfde kant opstaan. Dat laatste is bij alle ROC's zeer waarschijnlijk het geval.
Groetjes, Patrick Koning
Workshop Camtasia
Hoi Ellen,
Ik geeft hierbij maar de code van mijn bericht. ik hoop dat je er wat mee kunt.Ik vind het nl heel leuk, dat ik vanuit een workshop de blog heb kunnen maken. groeten Ton op de Weegh
Tijdens een van de workshops ben ik enthousiast geworden over het programma Camtasia. Hiermee kun je allerlei zaken die je op je computer doet met commentaar opnemen.
Ik zie heel veel mogelijkheden b.v. bij ons voor It's Learning.
Leuk is, dat tijdens deze workshop met Camtasia even een klein filmpje heb kunnen maken en dat op het web gezet heb. Kijk maar:
Helemaal grappig is dat ik deze blog nu online tijdens de workshop maak!!
Nashville (7) - Persoonlijke portals
Er staat iets te gebeuren. Tijdens de conferentie ben ik gaan kijken naar Windows Live@Edu. Naar mijn idee de opvolger van Hotmail. Ik weet dat het GraafschapCollege is overgestapt naar Live@Edu en heb ook mijn eigen organisatie geadviseerd er eens naar te kijken. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat Live@Edu veel meer is dan een aangeklede e-mailbox. Allerlei tools die het mogelijk maken om te communiceren, te plannen, samen te werken, documenten te delen, enzovoorts. Op zich wist ik dat wel maar realiseer me, dat ik de impact daarvan niet had overzien. Het gaat me niet eens zozeer om de tooltjes zelf, ook niet om de enorme opslagcapaciteit, die wordt aangeboden, maar vooral om het fenomeen, dat er een complete, persoonlijke portal wordt aangeboden buiten de schoolinfrastructuur om. Een onderwijsinstelling maakt er alleen handig gebruik van door de eigen systemen er op aan te sluiten om vervolgens de communicatie met de student via dat portal te laten lopen. Daarmee wordt ook een hele hoop eigen hardware en beheer uit handen genomen. Geen eigen mailservers, geen upgrades naar nieuwe versies (nieuwe en verbeterde functionaliteiten worden automatisch toegevoegd). De infrastructuur is ook geschikt voor studenten na hun opleiding: geen gedoe om aparte alumni systemen in het leven te roepen en te houden.
Maar ook Google doet mee. Op de conferentie hingen ze werkelijk met de benen buiten om de presentaties van Google te kunnen volgen. Daar hetzelfde verhaal: allerlei persoonlijke tools om te communiceren, samen te werken, documenten te bewaren en te delen, enzovoorts, en dat allemaal in een persoonlijke portal. In een presentatie werden de verschillende tools nog eens gedemonstreerd. De traagheid van het netwerk maakte, dat ik het snel voor gezien hield, maar ik ga er zeker nog eens naar kijken. Ook nieuwsgierig? Met een Google account kun je naar http://groups.google.com, zoek daar naar "Teaching with Google" (inclusief aanhalingstekens), en kijk dan bij de "Googles Tools List".
Het Central Piedmont Community College heeft inmiddels voor Google gekozen om een aantal redenen. Tijdens de presentatie werd een vergelijking tussen Google en Windows gepresenteerd. Daar heb ik wat foto's (foto1 en foto2) van gemaakt.
Het verhaal past in de trend van een persoonlijke digitale omgeving, waarin het mogelijk is, dat mensen zichzelf presenteren, communiceren met de virtuele wereld, samenwerken, enzovoorts. Er hoeven natuurlijk maar een paar knoppen aan worden toegevoegd en hup, daar staat je persoonlijk portfolio. Het is de kracht van het aan elkaar knopen van losse elementen. Van die mogelijkheid maak je als onderwijsinstelling (of werkgever of nog anderszins) gebruik van, zolang je een relatie hebt met die student. Er wordt een verbinding gelegd met die persoonlijke omgeving zodat gegevens kunnen worden uitgewisseld.
Ik heb even nagedacht, wat dat dan betekent voor elektronische leeromgevingen of leermanagementsystemen en nog andere zaken. Nou, die kunnen alvast stoppen met het bedenken, uitbouwen of verbeteren van hun communicatiefunctionaliteiten. Niet meer doen, gewoon aanhaken bij deze ontwikkelingen. Wat het gaat betekenen voor al die portalbouwers? Voorlopig zal dat nog wel meevallen. Portals hebben meer functionaliteiten dan alleen communicatie maar ook daar zullen ze op hun tellen moeten passen! Het aanbieden van leermaterialen is een andere zaak. De opleidingsstructuur (zeg maar: de leerroute die aan een student wordt gekoppeld) hoort naar mijn idee in een aparte infrastructuur thuis binnen de school zelf, nou ja 'binnen', in elk geval beheerd door de school. Het plaatje, dat in mijn hoofd aan het ontstaan is, moet ik snel eens uitwerken.
Er zitten natuurlijk allerlei consequenties aan deze ontwikkelingen. Privacy, afhankelijkheid van een externe leverancier (die immers niet wordt betaald en waar je dus nog niet zo makkelijk kunt aankloppen als er iets niet werkt), wennen aan het feit dat je afhankelijk bent van een infrastructuur waar je zelf nauwelijks invloed op hebt (dat vinden de meeste IT'ers niet leuk). Maar de wereld is niet maakbaar, het gebeurt en je kunt er beter maar op voorbereid zijn.
Even een korte beschouwing van mijn activiteiten hier in de VS. Het wordt wel moeilijk om aan de ervaringen op dit weblog nog iets toe te voegen, want ze beschrijven allemaal de situatie zoals die ook echt door de meeste deelnemers aan deze reis wordt ervaren. Ik ben één van de weinigen die alleen op pad is en dat heeft voordelen, maar natuurlijk ook wat nadelen. Je moet b.v. echt opletten om alles wat er om je heen gebeurt ook op te pakken en mee te maken. Gelukkig is wel zo dat er een groepsgevoel is en niemand alleen aan zijlijn staat. Zo was ik gisteren jarig en het aantal spontane felicitaties is dan toch hartverwarmend. Toch denk ik dat het beter is om minimaal met z’n tweeën op pad te gaan om ook de mogelijkheden voor jouw ROC af en toe eens tegen het licht te houden. Een voordeel is natuurlijk dat alleen zijn je dwingt met anderen contact te zoeken.
Vandaag (12-11-2207) ben ik gestart met een bezoek aan de beurs / markt. Het is opvallend dat met name de grote bedrijven afwezig zijn. Een trend die hier in de VS echt te zien is, is een koers die richting open source of in elk geval gratis gaat. Google is enorm populair en de workshops die zij geven zijn allemaal bomvol. Microsoft heeft natuurlijk ook een aantal courses die over o.a. Office 2007, Sharepoint en Windows Vista gaan. Op de beurs zijn ze echter onvindbaar. Dat geldt ook voor alle hardware bedrijven zoals b.v. HP en DELL. Google wil echt werk maken om scholen voor hun e-mail product en andere diensten te motiveren. En ik moet zeggen dat zij voor mij als MS addept er met kop en schouders boven uit steken. Zij hebben ook een heel mooi aanbod voor scholen om e-mail en aanverwante diensten te organiseren. Ik denk dat we ons nog eens goed moeten beraden of de huidige met eigen mailfunctionaliteit ook echt overeind moet blijven. Overigens biedt MS een gelijksoortige dienst voor mail aan, zij echter minder prominent aanwezig op deze conferentie. Ik denk wel dat trend meer en meer richting open source cq gratis zal gaan voor het onderwijs. Gewend aan onze diensten creëert vraag in de toekomst tenslotte. Dat had WP al 15 jaar geleden bedacht.
De keynotespeaker is al goed beschreven door Patrick dus daar ga ik niks aan toevoegen.
Een boeiende workshop voor mij was die van Debi McGuire van Wilkes Community College. Zij vertelde in een hoog tempo hun ervaringenmetWEB 2.0 toepassingen. Op haar site staan talloze links naar boeiende onderwerpen. http://deborah890.wikispaces.com/socialnetworks
Hier staan een hele verzameling van mogelijkheden met deze software. Voor mij Was nieuw oaTwitter een soort SMS
Met twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets, van maximaal 140 karakters lang via SMS, e-mail, IM, de Twitter website of via een applicatie zoals Twitterific. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar de default is aflevering bij alle belangstellenden.
De belangstellenden kunnen de tweets ontvangen via de Twitter website, IM, SMS, email, RSS of een applicati. Met twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets,van maximaal 140 karakters lang via SMS, e-mail, IM, de Twitter website of via een applicatie zoals Twitterific. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar de default is aflevering bij alle belangstellenden.
Een verzameling van voor jouw interessante links naar onderwerpen met een waardeoordeel van andere gebruikers.
Myspace/facebook heeft nu ook flickr ontsloten waar 85 miljoen foto’s per dag worden geupload. Kortom absoluut interessant voor web 2.0 activiteiten.
Tenslotte zag ik nog een leuke toepassing met een tablet PC, Camtasia en een beamer. De docent gebruikte de Tablet PC als schrijfbok en projecteerde met een beamer op een scherm. Je hebt dan een soort whiteboard. Het leuke is dat de inhoud gewoon geprint kan worden. Daarnaast draaide Camtasia die de zowel geluid als de schermen vastlegde. Dit laatste geeft dan weer de mogelijkheid omde betreffende les las podcast aan te bieden.. De presentie op zich was waardeloos, maar het idee vindt ik heel slim. Casting is naast Google op dit moment helemaal Hot in de VS
Gr Rob
Foto's Kees Engelhardt
Tijdens deze reis blijken sommige collega's ineens hele goede fotografen te zijn! Als je nog een leuk portret van jezelf of je naaste collega nodig hebt voor bij je verslag, of je bent op zoek naar typisch Amerikaanse beelden, kijk dan ook eens bij de foto's van Kees Engelhardt op Flickr.
Verslag van de Kennisnetavond
Op vrijdag 9 november hebben we een bezoek gebracht aan het Volunteer State Community College. Die avond werd met een gezelschap onderwijsmensen geprobeerd een brug te slaan tussen het Amerikaanse onderwijssysteem en het (organiseren van het) competentiegericht onderwijs in Nederland.
Als bijlage is hier het verslag van die avond opgenomen. Meer foto's van deze avond : klik hier Jef van den Hurk & Marjan Frijns.
weblog rivor
De tweede dag van de conferentie begon voor ons alle drie al vroeg. Om acht uur de eerste presentaties!! De onderwerpen variëren enorm en zijn daarom erg leuk: laptops in de klas, podcasten in het onderwijs, het gebruik van Ipaq in de klas[foto boven], Windows Live Edu………
We komen met flink wat ideeën en ervaringen terug.
Wat opvalt op deze conferentie is dat de emancipatie hier voor wat betreft ICT in het onderwijs flink doorgezet heeft. Is op een vergelijkbare conferentie in Nederland ongeveer ⅓ van het vrouwelijk geslacht, hier is dat meer dan de helft. Veel presentaties worden ook door vrouwen gegeven.
Vanavond nog een aantal rondetafelgesprekken met de Nederlandse deelnemers om ervaringen uit te wisselen. De Nederlandse delegatie is een leuke gevarieerde groep, die het goed met elkaar kan vinden.
Vandaag rond lunchtijd vielen we midden in een grote parade. Het is nl. vandaag een officiële feestdag[vrije dag] in de VS: 'Veterans Day'. Een bonte stoet van stramme militairen[WO II, Korea, Vietnam, Irak], marcherend, in rolstoel,…. Maar ook kinderen in uniform, tanks, en ook wagens met mensen van het thuisfront[zie foto hieronder]. Amerika is trots, maar wij vroegen ons af hoeveel Amerikanen er vandaag weer in Irak zouden sneuvelen. We hadden alle drie een nogal dubbel gevoel bij het hele theater.
Foto's van bevallende bizons en meer
In de vrije momenten van de laatste dagen ben ik bezig geweest mijn foto's op Flickr te plaatsen. Dat lukt maar ik kan ze niet terugvinden onder de tag cvinashville. Ik heb ze dus maar op mijn eigen site op mijnalbum.nl gezet. Als je deze link volgt: http://www.mijnalbum.nl/Album=DJBVCM8R dan kom je er vanzelf.
Rob Damwijk
12 november 2007
Adopting third-party content
Vanmiddag een presentatie bijgewoond van een onderzoek rond de vraag of docenten bereid zijn om kant-en-klare courses te gebruiken.
Het antwoord was vrij schokkend: nee, zelfs niet als de content goed en gratis is. Op zich is dit vreemd gezien het grote aantal contentsharingsites dat er in de USA is.En echt efficient is het ook niet.
Waarom doen Amerikaanse docenten het liefst hun eigen ding?
- Textbooks blijven verplicht (vervolgopleidingen kijken naar welke boeken er gebruikt zijn bij de toelatingsprocedure, dat weglaten van boeken is geen optie. De aanwezige Amerikaanse docenten mopperden hier stevig over, de theorie is dus al aanwezig op papier)
- Iedere docent vindt dat hij/zij zelf het beste materiaal maakt
Docenten zijn eventueel wel bereid content te gebruiken, mits:
- ze stukjes kunnen gebruiken en het materiaal bewerkbaar is
- ze " betaald" krijgen om het te verwerken....
Is de situatie in Nederland anders? Ik denk het wel. Voor de rondetafelbijeenkomst van vanavond hebben ik het thea " uitwisselen van content" aangemeld. Ben benieuwd naar de meningen!
Marco Meurink
Social Bookmarking in your class
Op dit moment zit ik bij een presentatie over social bookmarking in your class. Een presentatie die gegeven wordt door docenten van Grand Rapids Community College en collega's van Blackboard.
Zoals ik al eerder schreef, kun je met social bookmarking sites, zoals Delicious, favourieten opslaan op een centrale plek op het internet. Waar je ook bent, je kunt altijd bij je bookmarks. Daarnaast kun je o.a. bookmarks delen met anderen, erover discussieren, en ze groeperen.
Blackboard heeft een initiatief ontwikkel, genaamd Scholar <http://www.scholar.com/> , waarmee je je hele carriere bookmarks kunt opslaan en delen. Naast de standaard social bookmarking mogelijkheden heeft Scholar als voordeel dat het geheel integreert in Blackboard met een tabblad. Daarnaast is een toevoeging dat je als docent een soort van "approval" kunt hangen aan een bookmark. Zo ben je in staat om je studenten te attenderen op goede bookmarks. Een andere mogelijkheid is om bookmarks te im- en exporteren vanuit bijvoorbeeld Delicious <http://www.delicious.com/> .
Een grappige gebeurtenis tijdens de sessie was een van de presentatoren zag dat ik aan het webloggen was. Met mij als case laat hij zien wat de kracht van Web 2.0 is: het sociale aspect hiervan. Tijdens de presentatie ging hij naar Google en zoekt naar mijn weblog. Binnen 10 seconden gevonden, en laat de weblog zien in de zaal. Niet te begrijpen natuurlijk, maar met translate van Google is hij in staat om de weblog toch te lezen. Natuurlijk moest de link naar mijn weblog opgenomen worden in Scholar. Geweldig voorbeeld ven Web 2.0 en krachtig van de presentator om on the fly dit te doen. Cool!
Een andere interessante sessie werd gegeven over Podcasting door William Teem. Wat me opvalt is dat ten minste de presentator (en een aantal mensen in de zaal) al ten minste 1 jaar actief bezig zijn met Podcasting, en ondertussen 10-tallen podcasts gemaakt hebben.
Ik vraag me af hoeveel docenten er in Nederland al hiermee actief bezig zijn?
Ik zou willen dat ik al materiaal had, en heb al eens geexperimenteerd, maar het ontbreekt me steeds de tijd om een bibliotheek op te bouwen met Podcasts. Met name het knippen en plakken kost tijd, maar daar moet ik natuurlijk handiger in worden. Nu val ik elke keer weer terug op het materiaal wat ik al heb: Powerpoint slides en mijn lesvoorbereiding. Niet goed, maar wel de realiteit.
Als ik goed luister, dan worden de volgende voordelen genoemd door de presentator:
* Never the Question - nooit meer de vraag: "Meneer ik was ziek, wat heb ik gemist?" * Flexibility - de student kan op het tijdstip dat hem uitkomt, of op het moment dat hij de leervraag heeft, het materiaal gebruiken * Portable - het materiaal kan zowel op school als thuis of onderweg gebruikt worden op een device naar keuze: PC, laptop, iPod, et. cetera.
De manier waarop de presentator Podcasting gebruikt, is met name 5 minuten introductie bij zelfstandige leesopdrachten, bijvoorbeeld: "Als je hoofdstuk 1 leest moet je vooral letten op de volgende onderwerpen: ..." en/of "Probeer na het lezen voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden: ...". Op iTunes kun je materiaal vinden van de professor door te zoeken onder Podcasts met de artiest Teem.
De presentator beweert dat er sinds het gebruik van Podcasting het niveau bij de toetsen omhoog gegaan is.
Als beste tool wordt Audacity <http://audacity.sourceforge.net/> genoemd. Daarnaast biedt de school waarvoor Professor Teem werkt de mogelijkheid om de Podcasts ook op CD te laten branden om zo ook studenten die geen PC thuis hebben, de mogelijkheid te geven het materiaal anyplace, anytime en anywhere te gebruiken.
Groetjes, Patrick de Koning
We've had E-nough: Strategies for Working With Technology-Resistant Faculty
In de presentatie "We've had E-nough: Strategies for Working With Technology-Resistant Faculty" gaan John O'Brien, Vice President/CAO en Ron Anderson, Vice President/CFO, beide van het van het Century College, ingegaan op een onderzoek dat de presentatoren gedaan hebben naar het gebruik van technologie binnen hun eigen organisatie.
In het eerste deel van de presentatie wordt ingegaan op het verschil tussen de verwachtingen van het management en het feitelijk beeld van de docenten. Opvallend is dat de groep van docenten tussen de 54 en 63 jaar het meest open blijkt te staan voor nieuwe technology, en een duidelijk beeld heeft van de voordelen hiervan. Op de 2de plaats staat de groep docenten tussen de 25 en 35 jaar. Met name de groep tussen 35 - 54 blijkt het minste open te staan. Ik wil wel enige kanttekening maken bij deze cijfers, want ze komen alleen uit de organisatie van de presentatoren, en de vraag is natuurlijk of dit een landelijk beeld is. Ik ben benieuwd hoe dit in Nederland is? Een interessant onderzoek voor in Nederland, en zeker een goede aanpak om eerste te kijken of de aannames die we hebben als "technologie-adopters in de les" wel kloppen.
In het tweede deel van de presentatie wordt ingegaan op de manier om docenten te leren nieuwe technologie in te zetten. Uit het onderzoek komt naar voren dat 87% mentoring van collega's als een goede mogelijkheid ziet, maar ook een soort "trainings sabatical" om ervaring op te doen met nieuwe technologie zien de docenten als een zeer goede mogelijkheid. Twee andere verrassende feiten zijn dat de docenten graag een experimenteerruimte willen voor nieuwe technologie, en daarnaast graag samen met studenten ervaring op doen. Met name dat laatste had men niet verwacht, omdat zoiets natuurlijk heel kwetsbaar zou kunnen zijn.
In het derde deel wordt ingegaan op de rol van IT afdeling binnen de organisatie. Wat blijkt is dat docenten te weinig ondersteuning ondervinden van de IT afdeling, en dat de infrastructuur niet voldoende uitgerust is. Met name support op het gebied van hoe doe ik nu dit of dat, bijvoorbeeld hoe maak ik in programma X een vodcast, wordt te weinig ondersteuning gegeven. Daarnaast is er bij docenten niet of nauwelijks bekend wat de visie en strategie van de IT afdeling is, en dus niet kunnen inschatten hoe en of welk moment ze kunnen aanhaken.
In het laatste deel wordt ingegaan op hoe je docenten kunt belonen voor het gebruiken van nieuwe technologie. Opvallend is dat docenten vooral kiezen voor "meeting student technology expectations", oftewel: het kunnen aanhaken bij de student is de grootste beloning voor de docenten. Onverwacht? De student staat centraal.
[note: deze presentatie was erg moeilijk vast te leggen door alle cijfers die langskwamen, en hier just-in-time de hoofdpunten uit te destilleren]
Groetjes, Patrick
Nashville: De kracht van technologie in de klas - Situational Learning
De eerste presentatie van vandaag is van Chris Dede van Harvard University. Het is één van de general sessions in de "Emerging and Future Educational Technology " track.
Een track waarvan ik probeer de meeste presentaties bij te wonen. Chris Dede geeft aan dat de student van de 21st eeuw veranderd is door het gebruik van technologie, zoals iPod's, pc's, mobiele telefoons, et. cetera. De benodigde kennis om succesvol te zijn, is verpreid om hem heen aanwezig.
Cognition is distributed across human minds, tools/media, groups of people and space/time dispersed physically, socially and symbolically.
Zijn uitspraak doet me denken aan mijn weblogitem over één van de nieuwe leertheorien dat ik enige tijd geleden maakte: het connectivisme. Je zou denken dat het vreemd is dat kennis zich buiten de hersenen bevindt, maar door de technologie is deze kennis, die er natuurlijk altijd al was, buiten onszelf beschikbaar. Om bij deze kennis te kunnen, zijn er drie ontwikkelingen op het gebied van de interfaces die toegang geven tot deze kennis gaande:
1. World to the desktop - de standaard PC omgeving, zoals we deze nu kennen waarmee je met internet browsers, e-mail, chatten, et. cetera. in contact staat met anderen. 2. Multi-user Virtual Environments - 3D-omgevingen, zoals Second Life waarmee je in contact kunt komen met andere mensen, en dus andere kennis. 3. Ubigutious Computing - mobiele telefoons, PDA's, et. cetera. zijn altijd voorhanden met een draadloze verbinding met het internet. Deze hulpmiddelen zijn voor iedereen betaalbaar, terwijl bijvoorbeeld een laptop voor sommige studenten niet betaalbaar is.
Met name op de 3de trend gaat Chris Dede verder in met voorbeelden waarbij studenten PDA's gebruiken om tijdens het bezoek aan een museum diverse opdrachten moeten uitvoeren en hiervoor allerlei informatie opzoeken op het internet.
Uit de eerste onderzoeksresultaten komt dat dit soort manier van onderwijs zeer succesvol zijn. Waarom? Er worden diverse vormen van "active learning" gebruikt, maar de kracht zit hem vooral in "situated learning", oftewel: leren in de real world. En deze ziet er anders uit dan leren op school. Want tijdens je eerste werkdag merk je meestal dat de 8-en en 9-en voor multi-choice examens je niet helpen om het leven te redden op een intensive care bijvoorbeeld.
Als ik dit verhaal hoor, wordt meteen mijn vooroordeel van het Amerikaanse onderwijssysteem boven. In mijn beleving gaat het met name over kennis en het toetsen van kennis in het Amerikaanse onderwijssysteem. Hoe kom ik aan dit beeld? Tot nu toe voornamelijk gebaseerd op de mogelijkheden die studenten aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College hebben om certificaten te behalen van bijvoorbeeld Cisco, Microsoft of Aries Technology. Het aangeboden materiaal en examens gaat voornamelijk over kennis. Tijdens mijn bezoek aan het Volunteer State Community College kwam ik tot een iets genuanceerden beeld. Tijdens een gesprekje met een van de studenten gaf ze aan dat sommige vakken praktisch zijn, bijvoorbeeld het maken van een rontgenfoto. Maar ook in de demonstratie van de e-laerning omgeving van het college viel me op de het meeste materiaal documenten betreft die gelezen moeten worden om vervolgens een on-line toets af te leggen. Ook in deze presentatie komt dat beeld weer sterk naar voren.
Interessant zijn de opmerkingen van Chris Dede over wat we de studenten moeten leren: "not only we have to teach them skills, but also have to teach them learning skills". Het gebruik van technologie in de les, geeft de student de kennis en vaardigheden die nodig zijn om op zoek te gaan naar de benodigde informatie.
Als didaktisch model geeft Chris Dede aan dat je de studenten minimaal drie maal in een situatie moet brengen van "situational learning": 1. De start van de cursus om ze bewust te maken van de noodzaak van het leren van deze kennis en vaardigheden, 2. In het midden om ze echt te laten leren, en 3. Aan het eind om ze te laten ervaren dat ze geleerd hebben.
De impact van deze technologie, Web 2.0, geeft een grote uitdaging voor het onderwijs: je zult samen met de student moeten leren: de student van jou, en jij van de student. Daarnaast is het veel lastiger om vast te stellen of een student het benodigde geleerd heeft. Maar de grootste uitdaging zit hem in "unlearning", oftewel: het, als docent, afleren van oude patronen, die in het huidige tijdperk niet meer werken.
Groetjes, Patrick
Design a Cursus in 60 Minutes
In de presentatie "Design a Cursus in 60 Minutes" van Dave Penrose, director online learning services en Marty Hill, instructional designer van het San Juan College, wordt gebruik gemaakt van het tool eXe (elearning XHTML environment) dat door docenten uit Nieuw Zeeland gemaakt is om in korte tijd een online cursus te maken.
Bij de start van de presentatie wordt allereerst een rondje gemaakt naar de rede van het bijwonen van de presentatie. De meeste mensen zijn op zoek naar goede tools, en willen tijd besparen om een online cursus te maken. Voor mij geldt uiteraard hetzelfde. Na een aantal jaren onderwijs heb ik een hoop materiaal liggen, en merk ik dat ik steeds weer terugpak op het bestaande materiaal (o.a. mijn powerpoints), omdat ik zo veel andere taken heb.
Volgens de presentatoren zijn er twee zaken nodig om een goede online cursus te ontwikkelen:
Learning occurs when two things happen: 1. Presentation (= giving information), and 2. Interaction (= talk about the information f.i. face-to-face, on-line, et. cetera.).
Het tool is geschreven in en voor de Firefox webbrowser (voor Linux, Windows en Macintosh), zodat hetgeen je ontwikkelt meteen zichtbaar is in de omgeving waar het ook in gedraaid wordt door de studenten. De ontwikkelde cursus kan gebruikt worden op een USB-stick, in een webbrowser, maar ook op een CD. Het mooiste van alles is dat het gratis is, want het is open source.
Binnen de school van beide presentatoren worden cursuss ontwikkeld op basis van het SWC-model, oftewel: Should know, Will know en Can know. Als docent moet je je van te voren af vragen wat een student van te voren moet weten, na de cursus weet, en dus 100% geleerd heeft, en geleerd zou kunnen hebben (om extra te leren, omdat ze gemotiveerd zijn, meer te willen leren). Belangrijk is dat al het materiaal op basis van hetzelfde format gemaakt is, zodat na de eerste cursus er geen leertijd meer nodig is om de structuur van de volgende cursus te begrijpen.
Het tool eXe heeft twee onderdelen: 1. Presentation, waar je de informatie kunt ontwikkelen, en 2. Interaction, waar de student met de informatie aan de slag gaat. Een groot voordeel van het tools is dat er XHTML geexporteerd wordt. Doordat de cursus op een standaard formaat opgeslagen wordt, kan het in diverse elearning omgevingen gebruikt worden. Stap je bijvoorbeeld over van Blackboard naar N@tschool, dan is het niet nodig om de cursus opnieuwe te onwikkelen.
Een groot deel van de presentatie gaat vervolgens in op het tool, de schermen, en de manier waarop je een online cursus kunt maken.
Een andere interessant aspect dat genoemd wordt is het Creative Common License model dat gebruikt wordt in het tool. Zo is de cursus beschermd, maar weet je ook zeker dat (als het ooit in een grote cursusbak voor uitwisseling met andere scholen gestopt wordt) het gevonden kan worden.
Groetjes, Patrick de Koning
Filmpjes toegevoegd
Het heeft even wat moeite gekost, maar ik ben trots te kunnen vermelden dat ik zelfs een paar filmpjes op de weblog heb kunnen zetten.... van de muziek op de boot, van het Bison-baby tje en van de General Openings sessie, waarin wij als Dutch Delegation welkom worden geheten. Je vind de filmpjes bij de betreffende items.
Voor de volledigheid : de ronde tafelsessie vanavond vindt plaats in ons hotel, zaal Armstrong, 7 PM.
Nashville (6): Gezien en gehoord op CIT
Strategisch plannen van afstandsleren (e-learning) Een vertegenwoordigster van de ‘board of regents’ van de staat Tennessee gaf een presentatie over de strategische aanpak van afstandsleren: het RODP (Regents Online Degree Programme). Tenneesee kent 6 universiteiten, 13 community colleges en 26 technical training centers. De ‘board of regents’ is een overkoepelende bestuursorganisatie, die de mogelijkheid heeft om maatregelen bij de aangesloten onderwijsinstellingen af te dwingen. Tennessee bungelt wat opleidingssucces van de studenten betreft ergens onderaan de Amerikaanse lijst. Ruim 40% van de Highschoolstudenten gaat niet naar een vervolgopleiding. Van de rest zijn er ook nog eens en groot aantal uitvallers. Reden genoeg om hard te werken aan het verbeteren van het onderwijspeil van de bevolking. Het aanbieden van e-learning is dan één van de mogelijkheden.
De ‘board of regents’ is daarom een traject gestart om (meer) mogelijkheden te realiseren om mensen via een e-learningtraject te (bij) te scholen. Alle scholen werden verplicht 1% van het budget af te dragen om het project te financieren. Verder werd met betrekking tot de benodigde applicaties gestandaardiseerd: er kwam voor de hele staat één programma voor studentenadministratie en één leermanagement systeem (Desire2Learn: dat verklaart ook waarom het Volunteer State Community College overgestapt was van –ik meen– BlackBoard op D2L). Alle betrokken onderwijsinstellingen waren verplicht om mininmaal één cursus online aan te bieden. Verder werd er door alle onderwijsinstellingen samengewerkt bij het realiseren van cursussen (niet meer overal het wiel uitvinden). Er zijn ook afspraken gemaakt over de begeleiding van de studenten (regelmatig contact) en allerlei andere processen. Tijdens de cursus wordt voortdurend gemoniord of studenten voortgang maken en tevreden zijn (een knop met “I’m happy” of “I’m not happy”. Dat geeft al genoeg informatie om snel te kunnen ingrijpen bij een student, die niet verder kan, maar ook bij een begeleider die vaak ‘not happy’ krijgt. Daar kan op worden bijgestuurd. Inmiddels blijkt het programma een groot succes te zijn, het aantal inschrijven overstijgd alle verwachtingen, de investering heeft zich meer dan terugverdiend, de onderwijsinstellingen houden er na en aanvankelijke investering van 1% nu geld aan over. Op de website www.rodp.org is het hele programma te vinden.
Fundraising Een andere presentatie bleek in de omschrijving erg misleidend te zijn. Het ging niet zozeer over hoe je een e-learning infrastructuur opzet, maar hoe je moet samenwerken om geld los te krijgen bij de overheid. De belangstelling was overweldigend, maar liefst 3 Amerikanen en 2 Nederlanders kregen te horen dat het loont om een professionele lobbyist in te huren en dat je vooral veel moet barbequen. Wat dat betreft zit dat Amerikaanse systeem toch heel wat anders in elkaar dan het onze, al moeten wij natuurlijk ook additionele fondsen zien te krijgen in de vorm van allerlei subsidies, onder andere door samen te werken. Maar dat dit voor Amerikanen zo´n grote eyeopeneris, was eigenlijk voor mij de grootste eyeopener…
Gezien op de expositie Ncomputing Inc levert een technische oplossing om met meerdere mensen op ‘e’en pc te werken. In de computer worden maximaal twee kaarten gestoken die elk via een netwerkkabel verbonden zijn met een klein apparaatje waarop een monitor, muis en toetsenbord op kan worden aangesloten. De pc is dan door 7 mensen tegelijkertijd te gebruiken. Je hoeft dus maar één pc te vervangen, elke applicatie maar één keer te installeren om er met 7 mensen tegelijkertijd gebruik van te kunnen maken. Dat zou heel wat kunnen schelen in het hardwarebudget. Hoe dat dan zit met licenties, zou nog uitgezocht moeten worden!
Onderwijs in een ‘platte wereld’ Eén van de presentaties ging in op de consequenties van de globalisering en technologisering op het (Amerikaanse) onderwijs op basis van het boek ‘de Aarde is plat’van Thomas Friedman. De presentatie bleek zich helaas te beperken tot wat algemene zaken: hoe hard groeit het breedbandgebruik, wat zijn de mogelijkheden van web 2.0? Heel even werd aandacht besteed aan een aantal zaken, die naar mijn idee ook van wezenlijk belang zijn: participatie van mensen in het onderwijs, en vooral werken aan de ambitie van mensen om te leren. Zoals Friedman het ook al zei: “vroeger zeiden we tegen onze kinderen, dat ze bord leeg moesten eten omdat er in India mensen woonden die dat eten graag zouden willen hebben. Nu zeggen we tegen onze kinderen dat ze hun best moeten doen op school omdat er in India mensen wonen die hun baan graag willen hebben”.
Jef van den Hurk
Nashville (5): Tips & Tricks
De conferentie is begonnen! Drie dagen van presentaties, workshops, lezingen, voordrachten en andere leuke en minder leuke dingen. Na vier presentaties merk ik, dat mijn aandacht begint te verslappen dus in afwachting van de officiele opening maar even van de gelegenheid gebruik gemaakt om alvast wat resultaten weer te geven. Ik heb me voorgenomen de leuke presentaties in aparte berichtjes te verwerken, de rest in een overzicht weer te geven.
Vanmorgen wilde ik persé bij de eerste presentatie zijn van enkele mensen van het Piedmont Community College van Charlotte, NC. Die hadden vorig jaar ook een dergelijke presentatie en die was gewoon heel leuk. Niks moeilijk doen, gewoon in een razend tempo een hoop knoppencombinaties, tooltjes, websites en andere tips en trucs de revue laten passeren. De presentatie begon met heel leuke, inspirerende video van Michael Wesch onder de naam: Web 2.0 ... The Machine is Us/ing Us. Zeer de moeite waard om in een presentatie mee te nemen!
Om het met betrekking tot de tips en trucs wat makkelijk te maken, hebben ze een lijst gemaakt en die op een website gezet onder de naam www.tropicalteachers.com. Die naam is ingegeven door het idee dat lesgeven net zo leuk moet zijn als op het strand zitten, sterker nog, je zou het vanaf het strand moeten kunnen doen. Alleen blijkt er een foutje in de link te zitten waardoor het niet werkt. Klik hier voor de goede lijst.
Het eerste deel ging over allerlei toetsencombinaties die het sneller en makkelijker maken om op de pc dingen voor elkaar te krijgen. Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken: het is sneller, minder belastend voor je gewrichten én minder storend tijdens presentaties (muisaanwijzers over het scherm, klikken, dat soort dingen).
Verder kwamen allerlei tools voorbij: Wikipedia (missie: 'bringing all human knowledge to humanity"), Googletools, fotobewerkingsprogramma's en nog een hele hoop meer. Het is zaak om die dingen gewoon uit te proberen. Ik verwacht natuurlijk wat onderzoeksresultaten van gerenommeerde web 2.0 adepten op wat weblogs terug te zien, wat betreft de nog onbekende zaken.
Bij de inschrijvingsbalie worden we als Dutch Delegation uitgebreid ontvangen met een bord met alle namen van scholen en bedrijven van onze deelnemers. We krijgen bij de badge een pin met een Nederlands vlaggetje, zó trots zijn de Amerikanen van de League for Innovation dat ze ruim 80 deelnemers aan hun conferentie uit het verre Netherlands kunnen verwelkomen. Maar niet zo nieuwsgierig, dat ze massaal naar de enige nederlandse presentatie komen...
Wel vraagt de Chair een warm applaus voor onze delegatie tijdens de General Opening sessie, wat je in het filmpje kunt beluisteren. Vervolgens een keynote van Marc Milliron in bijzonder rap Amerikaans. Later (terug in Nederland) zullen we een I-pod opname hiervan op de weblog plaatsen.
Op de vrije dag is het erg druk bij de autoverhuurbalie. ALternatief voor een mall is een National Park, niet zonder eerst een bezoek gebracht te hebben aan WAL*MART megasuperstore. Wij rijden naar Land between de Lakes en zijn (na ongewild sightseeing Clarcksville) just in time voor het hoogtepunt van de dag:
De bevalling van een Bison"
Jammer dat moeder Bison er net iets te lang over deed om jullie live te laten meebeleven dat de jongste telg ook echt op haar hoge zwiebelige poten kon staan. Foto reportage van fotograaf Rob Damwijk volgt op Flickr. Na een prachtige zonsondergang over één van de lakes, was de weg terug naar Nashville heel wat sneller gevonden dan de heenweg. Maar natuurlijk niet zonder eerst een Bud gedronken te hebben in één van de vele eettenten langs de weg.
Nashville (4)
Wat doe je op een vrij dag in Amerika? Je kunt van alles bekijken maar een bezoek aan een 'mall' is natuurlijk een must. Vandaag dus een paar uur lang door een grandioze mall geslenterd. Ik viel daar van de ene verbazing in de andere. Natuurlijk de afmetingen, hectares groot, een aantal afzonderlijke winkels zijn al groot genoeg om een behoorlijk formaat V&D te herbergen. Je kunt daar makkelijk een dag doorbrengen met allerlei vertier en boodschappen. Midgetgolf bij fluoriserend licht, een jungle- en een waterrestaurant. Roggen voeren, soms van meer dan een meter. Die beesten steken hun bek boven het water en daar kun je dan eten in stoppen. En natuurlijk fastfood eten. En dat is ze aan te zien, die Amerikanen (ik weet het, ik blijf er over bezig maar ik kan er maar niet aan wennen, al die tonnages overgewicht).
Als ik dan zo'n plein vol met etende mensen zie, omringd door allerlei verschillende fastfoodtentjes dan bekruipt me toch een triest gevoel. Consumentisme, korte-termijn behoeftebevrediging, het nooit-genoeg syndroom. Een hele mall vol met overbodige producten, zodanig ingericht en uitgestald dat er vooral gekocht wordt. Is dit nou de ultieme 'American Dream'? Wat een leegte.
De avond in goed gezelschap doorgebracht in het Ryman Auditorium voor een speciaal programma: Opry at the Ryman. Een countryshow die life op de radio wordt uitgezonden. Nou, dat hebben we geweten, wat een ervaring. De gemiddelde leeftijd van de artiesten was ruim boven de 70, het leek wel een reünie van een bejaardentehuis. Ze kregen de hele zaal plat met vreselijk ouwbollige grappen: 'Waarom zijn getrouwde vrouwen zoveel dikker dan ongetrouwde? Ongetrouwde komen thuis, kijken in de koelkast en gaan naar bed, getrouwde vrouwen kijken in hun bed en gaan dan naar de koelkast', wat een dijenkletser! Maar wel de hele zaal plat! De muziek was prima, als je van die ouwe country houdt. En het moet gezegd: er waren minstens twee nummers met meer dan drie akkoorden in de begeleiding. Zeg maar het niveau van Frans Bauer. Het meest facinerende was toch als elke keer tussen de nummer aandacht besteed moest worden aan 'a message from on of our sponsors'. En dat waren er heel wat. Leest een presentator life een lovende reclametekst voor over een een of ander overbodig product. Dat was eerst verbazingwekkend, maar groeide van lachwekkend (heb je hem weer) tot hilarisch (in één boodschap werd tot zeven keer toe vermeld dat 'the strawberry, the banana and the apple-cinnamon muffin' toch onvergetelijk van smaak waren. Om vervolgens twee boodschappen later doodleuk muffins van een ander merk aan te prijzen. En natuurlijk werden Amerika, het leger en God de hemel in geprezen. Wat zijn ze toch trots, die Amerikanen.
10 november 2007
Foto's bezoek? Plaats ze ook!
Als je leuke foto's hebt, die je wilt delen met collega's of andere deelnemers, plaats ze ook op Flickr met de tag "cviNashville" dan kunnen we ze allemaal bekijken!
Heb je geen Flickr account? Je kunt ook (per stuk) een foto sturen naar: middle03easy@photo.flickr.com (foto in bijlage) onderwerp=titel foto tekst=omschrijving foto laaste regel moet zijn : tags:cvinashville
Mijn foto's kun je bekijken door te klikken op het mosaic verderop in de kantlijn van deze weblog. Of ga naar de CVI-Nashville pagina op Flickr
Wil je ook een bericht plaatsen op de weblog : in het kleine programmaboekje staat hoe je dit per e-mail kunt doen. Fijne vrije dag vandaag!
test Na een warme ontvangst door de President, de PR-man, die ons in keurig nederlands Goedemorgen wenst (zijn enige woorden nederlands, blijkt) en zes vice-presidents, krijgen we veel informatie over het college.
Vooral het verhaal van de tornado vorig jaar, maakt indruk.
Vervolgens worden we in groepen rondgeleid over de Campus.
Tijdens de lunch is er volop gelegenheid met collega's van het Volunteer College van gedachten te wisselen; aan iedere tafel schuift er wel eentje aan.
Later in de middag vertelt Marc Veldhoven voor een grote groep van het College wat meer over het nederlandse onderwijssysteem. Rob Schuur bedankt President Dr. Warren R. Nichols en moet even poseren voor de "statiefoto".
Nashville (3): het Amerikaanse onderwijssysteem
Op vrijdag werd een bezoek gebracht aan het Vollunteer State Community College, in de buurt van Nashville. Tijdens het bezoek werd mij snel duidelijk dat ik een wat minder goed beeld had van het Amerikaanse onderwijssysteem dan dat ik vooraf had gedacht. En er waren meer mensen die daar last van hadden. De Amerikaanse Wikipedia gaf uitkomst, compleet met een redelijk overzichtelijk schema. In het schema is te zien, dat een Community College onderwijs verzorgt na de Highschool en toegang geeft tot vervolgonderwijs.
Students who have completed high school and would like to attend college or university must attend what is referred to as an undergraduate school. These are schools that offer either a two-year degree (called an associate degree) or a four-year degree (called a bachelors) in a specific course of study. That course of study is called the major. While most schools that offer a four-year degree will admit students who have not yet chosen a major, all students are required to select (or declare) a major by their second year at school. Students who complete an associate degree can continue their education at a four-year school and eventually complete a bachelor degree
Een Community College is dus een school, die onderwijs verzorgt na de Highschool (of aan mensen met een Highschool degree, dus ook volwassenen, die om wat voor reden dan ook niet naar een College zijn gegaan) om hen voor te bereiden op een studie aan een College of University.
Jef van den Hurk PS: ik heb wat minder mogelijkheden voor het plaatsen van plaatjes of weblinks. Ik houd een en ander daarom ook bij op mijn eigen weblog: www.onderwijsvanovermorgen.web-log.nl. Daar zijn de plaatjes en links wel te zien. Wellicht, dat de redactie van deze web-log daar iets aan kan doen?
9 november 2007
Night out in Music City Nashville
Typical American food gegeten, served by Maria en natuurlijk de kroegen opgezocht met live entertainment.
De eerste dag zit er op. Mijn ogen willen eigenlijk niet meer maar toch maar even doorbijten om de laatste berichten aan het thuisfront door te kunnen geven. Er is vandaag erg hard gewerkt door de hele groep. Siteseeing Nashville, ballonnen blazen als spoedcursus 'risico's nemen' ter voorbereiding van het 'durven vragenstellen' tijdens het bezoek aan het community college morgen. En natuurlijk een uiterst vermoeiende bootreis gemaakt: lopend buffet en steeds maar weer dat glas naar de mond brengen. En dat alles met een prima countryband. Een hardnekkig probleem met de internetverbinding bleek pas na veel moeite van een uiterst aardige hotelmedewerker opgelost. De website die het hotel gebruikt om te kunnen inloggen blijkt niet te werken op Explorer 7. Inmiddels Firefox er bij geïnstalleerd. En nu draait het als een zonnetje... Kan ik morgenvroeg tenminste even Skypen met mijn familie. (Toch blijf ik dat tijdsverschil lastig vinden: als ik kort na het ontbijt even naar huis bel, blijken mijn kinderen na een lange schooldag het huiswerk al bijna af te hebben!
De eerste dag in beeld
De stadswandeling met opdrachten geeft een goede indruk van Nashville. Addy spreekt de groep toe in Bicentennial Park.
De jarige Maaike Stam wordt in de ballonnen gezet...
Vervolgens genieten we van de boottocht op de Cumberland River en komt het "netwerken" pas echt goed op gang. Meer foto's van de studiereis op Flickr Filmpje van het entertainment op de boot:
Nashville (1)
Inmiddels is het donderdag 8 november 2007 6:36 uur. Mijn hoofd en vooral mijn ogen voelen aan alsof ik meer dan 24 uur op ben geweest wat ik vervolgens een hele korte nachtrust heb goed moeten maken. Dat is dan ook zo. Bij de voorbereidingen had ik me al bedacht dat het natuurlijk erg gunstig is dat je vanuit Eindhoven rechtstreeks naar Schiphol kunt reizen met de trein. Kwart voor acht instappen, en hup, half tien op Schiphol. Meer dan tijd genoeg. Ik had geen rekening gehouden met de 'treinen rijden nooit op tijd'-fobie van enkele van mijn collega's. Er moest dus een busje geregeld worden, dat (in verband met een 'de wegen staan vol files'-fobie) natuurlijk op tijd moest vertrekken. Als je dan dus rekening houdt met voldoende extra tijd om twee banden te verwisselen en de motor van het busje eventueel een keertje vervangen, moet je dus om kwart voor zes 's morgens klaarstaan.
Na een erg lange reis met vele formulieren (hoezo alle gegevens maar één keer registreren?) kwamen we met een tijdsverschil van zeven uur 's avonds in Houston aan. Daar (tegen mijn eigen gewoontes en de adviezen aan mijn eigen kinderen in) een 'Grilled Barbecue Hamburger' weggewerkt, je weet wel, zo'n ding dat prachtig op de foto staat maar binnen de kortste keren op je bord verandert in een zompige berg doorweekt brood met onbestemd beleg. Bij de doorreis naar Nashville gaf de piloot aan een vreemde melding op zijn computerscherm te krijgen, wat nog even opgelost moest worden. En wat kun je anders van een buslading vermoeide en dus melige ICT'ers verwachten? "Even control-alt-del!" En verdomd, na twintig minuten discussiëren met wat technici werd het hele vliegtuig 'opnieuw opgestart'.
Nog wat Amerikaanse impressies? Amerikanen: * Hebben sinds vorig jaar nog niet zo veel aan de lijn gedaan. * Ze verbruiken nog steeds erg veel energie, wat vanuit een nachtelijke vlucht wel een schitterend panorama over de verlichte steden biedt! * Moeten nog het een en ander leren over gebruikersvriendelijke apparatuur. Vorig jaar al en nu ook weer moet je overal gaan zoeken naar waar de lichtknopjes toch zitten op al die schemerlampen. Blijken die heel decoratief te zijn weggewerkt in de vorm van een moertje… Op de hotelkamer staat ook zo´n koffiezetapparaatje dat iets wegheeft van een primitieve Senseo. Als je die instelt op één kopje koffie, er één koffiepad in doet, maar er (net als thuis) wat extra water in doet, kun je even later gaan zitten knoeien met een overstroomde kop slappe koffie.
Jef van den Hurk
Onderweg naar Nashville
Het was een lange reis, maar we zijn er! Een deel van de groep vloog via Houston en daar werd het toestel verrast met een "spray" door de luchthaven brandweer, omdat de Captain met pensioen ging na 30 jaar en vele "airmiles". Een spectaculair gezicht! Klik voor meer foto's op de Flickr mozaik verderop in de rechterkantlijn van deze weblog.
Hans Blankendaal en Joep Swagemakers van Kenniscentrum ECABO gaan in Nashville ook proberen het aanwezige (Amerikaanse) bedrijfsleven te interesseren voor het ter beschikking stellen van stageplaatsen. Vooral van Nederlandse ICT-deelnemers/studenten blijkt er flink wat animo te zijn.
Bijgaande brochure geeft een goede indruk van de meerwaarde van Internationale stages, zowel voor het bedrijfsleven als voor de nieuwe ‘Internationals’. Als collega-delegatieleden mee willen ‘werven’ hebben we natuurlijk hardcopy-exemplaren bij ons. Klik hier voor de brochure
5 november 2007
Bezoek Volunteer State Community College
Zoals je in bijgaande agenda kunt zien, worden we vrijdag zéér gastvrij ontvangen op het College. Ons bezoek wordt vermeld op de home page van het Volunteer State Community College onder vermelding van : November 9th - A Visit with Netherlands Educators.
Marc Veldhoven zal namens onze "Dutch Delegation" een algemene introductie houden voor de Amerikaanse collega's. Zijn presentatie is verderop op deze weblog te bekijken.
Felicitaties Marc Veldhoven
Marc veldhoven is genomineerd voor overheidsmanager:
De Stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar heeft als doel het imago van de overheidsmanager te versterken. De stichting gaat jaarlijks op zoek naar overheidsmanagers die hebben bewezen van onschatbare betekenis te zijn voor het functioneren van zijn of haar onderdeel van de overheid.
Nijgh Versluys feliciteert Marc met zijn nominatie. Meer informatie klik hier of neem contact op met Jaap van der Heiden.
3 november 2007
Aan het inpakken? Tips!
Bij het inpakken is het slim rekening te houden met de regels die aan handbagage worden gesteld. Een folder hierover kunt u HIER downloaden.
Vanuit Amerika zijn deze regels van toepassing (link Amerikaanse Ambassade).
Vergeet niet dat je terug altijd méér meeneemt dan heen. Wel handig als je nu nog wat ruimte over houdt...
2 november 2007
Basketbal wedstrijd
Voor diegenen, die niet behoren tot het selecte gezelschap dat is uitgenodigd voor de avondbijeenkomst van Kennisnet, hebben wij een leuk alternatief. Na het bezoek aan het Volenteer State Community College is het mogelijk daar op de campus de basketbal wedstrijd te volgen van hun eigen team.