Startpagina
maandag 1 maart 2010
Tot ziens in 2010!
Gastheer voor de volgende conferentie in 2010 is het Horizon College.


Dankwoord voor alle leerlingen
Normaal gesproken is er aan het einde van de IT conferentie een parade op het podium van alle leerlingen die hebben meegeholpen waarbij ze luid klappend door alle aanwezigen bedankt worden voor hun diensten. Dat was dit jaar niet mogelijk maar Carla Langen, voorzitter van het College van Bestuur van Leeuwenborgh Opleidingen, vond een plekje bij daglicht waar ze iedereen namens alle conferentiegangers hartelijk heeft toegesproken en bedankt!



Wilt u ze zelf bedanken? Laat dan een reactie achter op hun weblog!

woensdag 2 april 2008
Van internet naar onderwijs: contentcreatie
Onder deze titel hielden Leo Bakker van Kennisnet en Jan Barteling van ROC-i-partners een presentatie. Zij kondigden hierin aan dat er een nieuwe regeling voor web 2.0-toepassingen komt. De regeling wordt 1 april gepubliceerd en inschrijven kan tot half mei. Houd de site van Kennisnet in de gaten!

Nóg een première in deze presentatie: de onthulling van 'Mijn onderwijsspullen', een nieuwe tool van kennisnet waarmee je web 2.0-spullen aan elkaar kunt koppelen, zodat ze via één plek te benaderen zijn. Toen Leo vroeg of dit nu was waaraan behoefte was en wat de indruk van het publiek was, reageerde er niemand. Mijn indruk (die ik toen niet uitsprak, maar nu wel) is dat het veld niet zit te wachten op een 'nieuw platform' voor web 2.0-toepassingen. Als er al behoefte is aan zo'n platform, dan kun je dat veel beter vinden in de formele wereld: de ELO! Ik vermoed dat 'mijn onderwijsspulllen' op dezelfde manier niet zal aanslaan als 'de contentcorner'. Beide zijn goed bedoelde pogingen om te ordenen, maar het eindresultaat daarvan is minder dan dat wat een beetje ELO kan leveren. Dus waarom een nieuw platform gebruiken als de oude schoenen ook nog voldoen? Sorry Leo en Jan! Of denken anderen hier anders over? Reageer dan, want ook Leo en Jan wilden graag een reactie op 'mijn onderwijsspullen'. En ook suggesties voor een andere titel (want dit was slechts een werktitel)...

Read this doc on Scribd: 02 Van internet naar onderwijs

dinsdag 1 april 2008
Enquête over de conferentie,

Als geen ander weet ik dat je email eerder weggooit dan gepland (of nooit aan de afhandeling toekomt).
Vandaag ontving ik op de “ouderwetse” manier een uitnodiging om een enquête over de conferentie in te vullen.
Mijn (waarschijnlijk laatste) actie……de link naar de enquête, vooral leuk omdat dit weblog en de links naar presentatoren weblogs in de vragenlijst staan. (je kunt de enquête maar 1 keer maken)
Heeft het wel zin gehad om te bloggen en zijn we gelezen?
Persoonlijk vond ik het fantastisch om te Bloggen, juist omdat je gedwongen wordt neutraler dan voor mij gewoon “iets te schrijven” dat voor iedereen leesbaar is, (dus ook niet bezoekers).
Tot Blogs of ziens

vrijdag 28 maart 2008
Beste presentator
De prijs voor de beste presentator van deze conferentie is gegaan naar Lily Guyt van Leeuwenborgh Opleidingen voor haar workshop 012 klankschalen:

"Een sessie van 60 minuten waarin ontspanningsoefeningen worden gedaan en een korte klanksessie met klankschalen aangeboden wordt. De overprikkeling en eenzijdige belasting van de hersenen via de zintuigen, in de huidige maatschappij, creëert onrust en onbalans tussen beide hersenhelften. In de afgelopen jaren worden we binnen het onderwijs geconfronteerd met een veranderde deelnemer, en een eenzijdige en in uren teruggebrachte lessentabel. Om talent te ontdekken en te ontwikkelen is balans tussen beide hersenhelften, tussen lichaam en geest, en tussen inspanning en ontspanning noodzakelijk. Dit vraagt een onderwijsaanbod waarbinnen beide hersenhelften geactiveerd worden, en ook aandacht is voor fysieke ontlading."

De prijs die zij met haar presentatie gewonnen heeft is deelname aan de studiereis naar de Educause in Orlando, die het Consortium voor Innovatie in oktober 2008 organiseert!
Deze conferentie vindt plaats van 28 oktober tot 31 oktober 2008.
Heeft u ook interesse in deelname dan kunt u dit kenbaar maken door een mail te sturen naar: info@cviweb.nl

Alsnog een spetterend einde!
Hoezo als een nachtkaarsje?
Een voor de hand liggende woordspeling als ergens het licht uitvalt, maar bepaald niet van toepassing op het einde van dé conferentie voor onderwijsvernieuwing en ICT in Maastricht. De MBO leerlingen van theatergroep ISH waren zich al aan het opwarmen voor een spetterende show in het auditorium. Maar optreden zonder geluid.... dat wordt voor hen lastiger.
Dus moest er snel een noodvoorziening worden aangesloten in de foyer zodat de artiesten daar voor de vertrekkende gasten alsnog een geïmproviseerde maar spetterende show konden neerzetten! Het filmpje is van slechte kwaliteit maar geeft wel een beeld van wat ISH allemaal in huis heeft... geweldig!


Presentatie Elektronische lessen - helaas vervallen, maar digitaal bereikbaar
Namens Eus van Hove:
De belangstelling voor de presentatie nr. 91 Elektronische lessen als onderwijstijd van ROC Midden Nederland was groot, maar is door de stroomuitval helaas niet door gegaan. Het concept Elektronische lessen als onderwijstijd levert een flinke efficiëntie op, waarmee ruimte vrijkomt voor bijvoorbeeld onderwijsontwikkeling en maatwerk.

Om deze kennis toch te delen is de presentatie op internet geplaatst: http://www.onderwijstijd.tk/

Avondprogramma Leeuwenborgh Opleidingen
Tijdens het avondprogramma hebben we verschillende kanten van Leeuwenborgh Opleidingen gezien. Leerlingen van Leeuwenborgh Opleidingen vertoonden hun sportieve touwtje spring kunsten in Skipmania (in Auditorium 2).

video

In het MECC Restaurant namen docenten en ex-docenten van Leeuwenborgh Opleidingen ons op swingende wijze mee naar de zestiger en zeventiger jaren.


video

In het Trajectum liet "The sound of IT" (Monique Topeeters begeleid door Jos van Pol) een gevarieerd muzikaal programma horen.


video

Team Columbus
De implementatie van de competentiegerichte kwalificatiestructuur in het MBO werd door het Programmamanagement Herontwerp uitgevoerd voordat dat overging in MBO2010. Omdat duidelijk was dat het ging om een complexe operatie heeft Twynstra Gudde in samenwerking met het Herontwerp gewerkt aan een spelsimulatie waarmee bestuurders een beeld konden krijgen van het aansturen van een onderwijsorganisatie nieuwe stijl: @llure.
Het spel was een groot succes. Er bleek behoefte te zijn aan een vervolg maar dan op het niveau van zelfverantwoordelijke teams. Daarom werd door Twynstra Gudde een nieuwe spelsimulatie ontwikkeld onder de naam Team Columbus. Tijdens de conferentie Design4all werd het spel gepresenteerd door Marcel van Bockel van TG.

In het spel gaan leden van een resultaatverantwoordelijk onderwijsteam aan de slag om leeractiviteiten aan te bieden op basis van leervragen van studenten. In het spel melden virtuele studenten zich aan bij een loopbaanbegeleider, die een leerloopbaan met de student opstelt. Daar worden de leervragen vastgesteld en doorgegeven aan het team. Het team moet nu beslissingen nemen over het organiseren van het aanbod. Dat betekent afspraken maken met elkaar, met andere teams, met de buitenwereld. Niet alle leervragen kunnen worden gehonoreerd. Dat betekent een teleurstelling voor de student. Het team wordt afgerekend op onder meer het financieel; resultaat maar ook op klanttevredenheid. Het spel zelf heeft niet zoveel spelregels. Het gaat om de regels die het team zelf opstelt om het onderwijs goed te kunnen laten verlopen.
Tijdens het spel komen dilemma's aan bod zoals de samenwerking binnen en buiten het team, de noodzaak voor diversiteit in het team, belang van het team ten opzichte van het belang van de studenten, enzovoorts.

Team Columbus is gebaseerd op een (onderwijs) model van de werkelijkheid en kent dus een aantal vereenvoudigingen. Interessant is wel, dat het onderliggende onderwijsmodel veel lijkt op het onderwijsmodel zoals dat ook in de simulatie van Kennisnet is gebouwd en ook op het onderwijsmodel, zoals dat is uitgewerkt in de publicatie van Flexibel Leren.

Labels: ,


CGO en Flexibel Leren

CGO vraagt veel van de flexibiliteit van de onderwijsorganisatie. Het gaat daarbij om flexibiliteit die aan de student wordt geboden (meerdere instroommomenten in een jaar, toepassen van EVC) én om flexibiliteit van de organisatie om dat voor elkaar te krijgen (plannen en organiseren).In het project Flexibel Leren van Kennisnet en ROC-i-partners is onderzocht wat er bij komt kijken om dat voor elkaar te krijgen.
In het tweede deel van het project wordt er gewerkt aan een computersimulatie van een flexibele leerorganisatie. Daarvoor wordt momenteel een simulatie die al bestond voor het HBO omgebouwd naar het MBO. De oorspronkelijke simulatie is opgezet door Ad Schellekens in zijn promotieonderzoek bij de OU en gebouwd door TU Delft. Schellekens is nu ook betrokken bij de nieuwe MBO-versie. De bedoeling is dat de simulatie een rol gaat spelen in een workshoptraject rondom onderwijslogistiek dat door MBO2010 in het programma van de Herontwerpschool zal worden opgenomen.
In een presentatie op de conferentie Design4all gingen Marjan Frijns en Kees van Rossenberg nader in op het traject. Daarbij werd udielijke, dat het realiseren van de simulatie nog niet helemaal van een leien dakje gaat. De materie is dan ook bijzonder complex. Daardoor duurt het enerzijds wat langer om de simulatie te realiseren maar blijkt anderzijds in de praktijk dat het lastig is om de uitkomsten te interpreteren. Kennisnet gaat de komende weken heel hard aan de slag om vanuit het onderliggende onderwijsmodel de uitkomsten overzichtelijk te kunnen presenteren. Daarbij moeten de consequenties in termen van doorlooptijd voor de student, inzet van personeel, gebruik van ruimtes, enzovoorts, op een simpele manier inzichtelijk worden gemaakt wanneer een onderwijsinstelling kiest voor bepaalde aspecten van een flexibele organisatie.

Alles bij elkaar een heel spannend traject waar we binnenkort meer van horen.

Labels: , , ,


CGO werkt!
Er waren zoveel goede presentaties dat het onmogelijk is ze allemaal hier te noemen. Die van Willem van Dinther en Edwin Verlangen wil ik hier toch niet ongenoemd laten. Zij gingen zeer creatief om met de ruimte die ze was toebedeeld en verhuisden gewoon naar de foyer, waar ze veel meer mensen konden bedienen! Ook hadden ze een aantal primeurs, waaronder dit filmpje dat op de conferentie voor het eerst getoond werd.
Meer informatie over deze presentatie vindt u op hun weblog CGO werkt!

Bizzgames
Bizzgames ondernemingssimulaties voor VMBO en MBO

In 2-tallen landden we in een virtuele wereld waarin we als eenmansbedrijfje ‘hotdog-verkoper’ werden aangesproken. Het was even wennen en de gedachten moesten ook wel switchen. Maar al snel kregen mijn collega uit het zuiden en ik de smaak te pakken. Prijs van de hotdog vaststellen, de te verwachten verkoopaantallen op de zaterdagmarkt, de daarbij behorende ‘inkoopaantallen’. Wel of geen advertentie?
Bij elk item kon je achtergrond informatie in het spel vinden.
Met ons 9 andere duo’s, de concurrenten dus.

Nadat deze eerste opdracht/actie was afgerond kregen we van onze docent, die alles digitaal liet doorrekenen in de docentenmodule van hetzelfde programma, te horen dat wij momenteel nummer 6 op de lijst stonden. Daar word je dan een beetje giftig om. Vooral als de docent ook nog in discussie gaat met nummer 1: welke verkoopprijs heeft jullie hotdog? Welke omzet verwachten jullie, etc?
Wat hadden zij gedaan dat wij niet deden? Bij opdracht 2 brandde de competitie dus pas echt los, met de concurrent.

Ik genoot en dacht:
‘Hoe een vertaalslag maken naar leerstof binnen Zorg? Een digitale wereld scheppen waarin je ‘Wassen op bed van een dementerende oudere die agressief kan worden’ kunt simuleren? Welke Tools? De daarbij behorende benaderingswijze laten bedenken door duo’s. Deze benadering in het simulatiespel laten vergelijken met de aanpak van de andere teams [...in zorg spreek je niet van concurrenten]?
Of ‘ iets‘ met communicatie! Het moet mogelijk zijn deze BIZZ-Game in een vertaalslag om te zetten naar een dergelijke setting...’


Volgens de ‘BIZZ-Boys’ is dit mogelijk. Die gaan komende weken hard aan de slag. Ik heb mijn mailadres doorgegeven en wacht nu een eerste reactie af,

Bijdrage van: Regine Kaasenbrood, Unit Zorg, Vondellaan, ROC Midden Nederland

Triple-A kijkje in de keuken
Donderdag 2de ronde, Triple-A een kijkje in de keuken, Albeda College
Tekst van Ger Roelen
Het betrof hier een workshop. In de workshop gingen we aan de slag op dezelfde manier zoals de drie betrokken ROC’s dat doen die nu werken aan het ‘plan van eisen’ dat straks de basis moet vormen voor de aanbesteding van het te bouwen product dat gebruikt gaat worden voor de onderwijslogistiek.
Wat me erg aansprak was de grondige manier van beschrijven van processen en deelprocessen. Dat dit gedaan wordt door mensen die zelf dagelijks IN die processen zitten maakt dat er waarschijnlijk een goede inventarisatie komt van de vraag. Ook het werken met een wiki om te inventariseren, communiceren en verwerken van informatie was indrukwekkend.
Algehele indruk was dan ook dat de insteek mij erg aanspreekt, maar dat ik benieuwd ben naar de flexibiliteit van het eindproduct en de eigenheid. Het wordt een product dat door vele ROC’s gebruikt gaat worden. Mogelijk zelfs een soort standaard.

Gebakken luchtkastelen
woensdag 2de ronde, Dagdromen over gebakken luchtkastelen, Koning Willem I College

Jan Jacobs schetste ons de toekomst en wat er mogelijk is. De presentatie behandelt ook het ‘onderzoek’ naar de toekomst en enkele voorspellingen. Zo verdwijnt e-mail volledig en is ook bloggen over jaar of tien helemaal uit. Aan de hand van stellingen laten we ons meenemen in Jan's droomwereld. Wat is er allemaal mogelijk als we uitgaan van de ontwikkelingen in de techniek tot nu toe en wat is dan de relevantie voor het onderwijs? Wat kreten uit de zaal:
• onze hersens worden een soort harde schijf die je kunt laden met de informatie die op dat moment nodig is
• taalonderwijs verandert drastisch, 'blokken' is niet meer nodig
• creativiteit zal nooit vervangen worden door een machine
• de soort mens zal uitsterven en de wereld wordt bevolkt door machines
Jan geeft ons een 'menssoort' mee die een combinatie is tussen enerzijds machines, maar anderzijds ook een 'biologische' component heeft. Nano technologie kan zorgen voor de koppeling naar 'hardware'.
Op de site van de school voor de toekomst is de presentatie met alle achterliggende filmpjes, onderzoeken en verwijzingen te vinden.
Hier vind je de powerpoint presentatie van Jan.
Deze tekst is aangeleverd door Ger Roelen

Presentaties ROC van Twente op Design4all
Ook het ROC van Twente biedt de meeste presentaties ter download aan:

Presentaties KWI en SvdT
Het Koning Willem I College en School voor de Toekomst waren prominent vertegenwoordigd op Design4all met een variëteit aan presentaties en workshops.
De presentaties of hand outs, indien beschikbaar, vindt u bij de verschillende titels
Woensdag
255 CGO: meten van leerwinst
236 Dagdromen over gebakken luchtkastelen [pps 19.9 Mb]
97 Kennisnet en Duurzame Ontwikkeling in het MBO
190 Kijk eens in de achteruitkijkspiegel
76 Met LEERkracht naar leerKracht [ppt 3391 kb]
264 De kleur van je Hersenen [pdf 7691 kb]
65 Ontwerpen van aantrekkelijke B-learning arrangementen [pdf 969Kb]
69 DE LEERFLAT: Leren in de steigers – Onderwijs bouwen
250 Het ROC als talentenfabriek
Donderdag
89 Praten kunnen ze als de beste, maar communiceren? [ppt 1.4 Mb]
80 Ik wil je filmpje zien, Streaming media voor & door studenten
105 Web 2.0 Op Weg Ermee! [pdf 712 Kb]
95 Reken af met rekenproblemen!
253 DoorstroomMBO-HBO: competentiewijzer
81 (21ste eeuws onderwijstalent)=(ICT-competent) [pdf 2291 kb]
151 Certificeren van toetsconstructeurs, vaststellers en assessoren

Regio College op Design4all
Het centrale thema van de conferentie was Samenwerken. We are smarter than Me. Dus laat onderwijskundigen samen met de ICT collega’s hun onderwijs vorm geven. Maar ook: ontwerp het nieuwe onderwijs samen met deelnemers. Leer van je collega’s in het land en werk samen aan onderwijsvernieuwing en projecten.

Medewerkers van het Regio College gaven de volgende presentaties:
  • Outsourcing, de rol van de eigen organisatie
    Ans van Wissen, Edward Schilder, Johan Holtrust (ICA). Download: hier beschikbaar
  • Niveaubepaling Engels en daarna
    Janet Molenaar. Download: hier beschikbaar
  • Ontwerp van een PvB voor Elektrotechniek met de praktijk
    Emma Dijkstra, Koos Oudkerk, Johan Mens. Download: hier beschikbaar
  • Focus op de nieuwe docent en de nieuwe didactiek
    Rieneke Verkade, Mark Assenberg, Marlies Rikhof Download: hier beschikbaar
  • Loopbaanbegeleiding op een ROC, van beleid naar praktijk
    Gertrud de WitDownload: hier beschikbaar
  • Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden
    Anke Balt. Download: niet beschikbaar
  • Doorlopende of doodlopende weg van VMBO naar MBO
    Alma Kerling, Gertrud de Wit. Download: (nog) niet beschikbaar
  • Eindelijk online info met samenhang en aktiegerichtheid
    Jan Borst, Eugene Bun Download: (nog) niet beschikbaar.

donderdag 27 maart 2008
Overzicht dag 2
Ook van de tweede Design4all dag heeft Serge de Beer een kort geluidsverslag gemaakt:



Van de eerste conferentiedag is er een uitgebreider verslag.

Interview Fronter
Interview met Ron Kamping van Fronter Nederland


Meestal ben ik degene die het licht uit doet.
Licht uitVannacht (zeg maar gerust vanmorgen) was ik degene die het licht uitdeed na een onvoorstelbaar gezellige en productieve netwerk borrel avond. Voor de eerste keer bijna geen tijd doorgebracht met mijn eigen collegae, die kan ik volgende week ook opzoeken. Voor diegenen die zich aangesproken voelen, het was vast niet onaardig bedoeld maar als de wijn is in de vrouw, is de wijsheid in Utrecht en niet in Maastricht. Dank ook voor het mooie ROC van Amsterdam speldje (of was dat ook niet de bedoeling).
In elk geval deed vanmiddag ik het licht niet uit maar de overmacht. Wat een tegenslag voor de presentatoren van ronde 7 en 8 en natuurlijk ook voor de organisatie.
Gelukkig hebben we de foto’s nog en ga ik nu weer thuis aan de slag met de verslagen van de workshops die ik heb bijgewoond.
Het waren 2 fantastisch leuke dagen en wat een kennisuitwisseling.
Bedankt CVI organsatie, Maastricht, Leeuwenborgh en met name de leerlingen natuurlijk. Toppers!
Tot over 2 jaar……waar????
Fotoboeken: Prepret, 1e dag, 2e dag

ROC van Amsterdam Topconcepten
Wat een pech……eerst een presentatie in het Hotel (wel echte stoelen) dat niet echt makkelijk te vinden is en dan de stroomuitval.
Hans Kasperse en Nelie Groen losten het probleem fantastisch op. Het bewijs dat je echt geen powerpoint nodig hebt.
Topconcepten zijn grote innovatieve projecten waar het ROC van Amsterdam veel tijd en geld in steekt. Een voorbeeld is het College Hotel, waar in samenwerking met partners in gelijkwaardigheid geïnnoveerd wordt. Ook een mobiliteitscentrum in samenwerking met de Innovam staat op stapel (he dat is een bekende, wij ook)
Het is wat kort door de bocht zo maar eigenlijk komt het er op neer dat bedrijven en scholen niet zonder elkaar kunnen en dat je af en toe als school top down zaken moet regelen. Docenten moeten soms overtuigd worden van het feit dat de buitenwereld met een en het zelfde verhaal opgezocht moet worden.
Na met z’n allen een stukje uit Ratatouille gekeken te hebben (zo werk je samen!) mochten we zelf aan de slag en een Topconcept bedenken. Lekker out of the box. Hoe werk je samen om onderwijs te innoveren en wat doe je dan. Voorbeeld van mij en mijn collega, RoC op de wallen…viel helaas niet in de prijzen. De prijs was trouwens een lego basis door, bouwen vanaf de grond.
Dit is teruglezen wel een heel beknopt verhaal en ik vergeet het hele onderzoek met de 4 kwadranten nog. Weet zeker dat het ROC van Amsterdam op hun eigen blog er wel iets meer over zegt. (Compliment nogmaals voor Hans en Nelie!)

Alfa College In Actie voor Maastricht. Actieportaal
Actie Alfa CollegeEen portaal voor alle betrokkenen (in eerste instantie personeel en later leerlingen).
Winvision heeft samen met Alfa college, Sharepoint portal ingezet en gebruikt dit als communicatie en bijna leeromgeving. Ook een digitaal portfolio (komt of is?) aan het Actie portaal te hangen.
Persoonlijk zie ik niet echt de leeromgeving in de teamsites en My Site.
Alfa college heeft een onafhankelijk bedrijf een analyse naar de wensen en mogelijkheden laten doen zodat implementatie makkelijker zou lopen. Sinds mei 2007 wordt de portal gebruikt. (6.500 actieve gebruikers inmiddels, snel en veel dus).
Mogelijkheden te over en voor en nadelen natuurlijk. Goede koppelingen te maken met andere applicaties en natuurlijk het grote voordeel van single sign on.
Zie ook: actie.alfa-college.nl

Gilde Opleidingen, BPV beheersbaar van A tot Z
Gilde-BT heeft samen met Frank van den Essen een digitale BPV module gemaakt. Vanuit nOISe worden de gegevens van leerlingen ingelezen en kan het BPV bureau monitoren waar, wanneer en bij wie leerlingen stageplaatsen kunnen vinden. De Sector Techniek heeft de module voor MBO en VMBO al in gebruik. De module is voor leerlingen en ook externen benaderbaar (leerlingen alleen kijken, leerbedrijven ook aanbieden van stageplaatsen). Er is ruim mogelijkheid tot het volgen van de leerling en bijvoorbeeld de fase waarin de POK zich bevindt. Voor zover ik kon zien zit er wel wat handwerk in de module die verder erg gebruiksvriendelijk lijkt. Omdat e.e.a flexibel is gaat Gilde opleidingen de module ook gefaseerd implementeren bij andere opleidingen. Voor ons ROC de moeite waard om er nog eens naar te kijken.

Labels: , ,


Voor de Liefhebbers, Chiel en Lizzy, ronde 1

De veranderaanpak van het ROC van Twente

Het ROC van Twente heeft in de afgelopen jaren hard nagedacht over het organiseren van het onderwijs. Daarbij hebben ze gekozen voor het Major-Minor model. In een aantal presentaties (nr 2, 3 en 5) zijn het model, de effecten voor de student en de veranderaanpak gepresenteerd.

Herman Wevers ging in deze presentatie uitgebreid in op die veranderaanpak. Daarbij kwamen achtereenvolgens de uitgangspunten, de ontwikkeling van de organisatie in de afgelopen jaren en de aanpak voorbij. Vanuit een methodiek, die werd aangeduid als de Procesbenadering van verandering, is het veranderingstraject vormgegeven.

Ook werd op een aantal aspecten van de Major-minor streuctuur ingegaan:

  • De structuur brengt met zich mee dat de eigenlijke opleiding wordt ingedikt. Het kerndeel van een vierjarige opleiding wordt in drie jaar afgewerkt. De minors zijn (passende) aanvullingen op dat programma. Er onstaan dan discussies over de noodzaak van die minors als de student in feite het fundamentele deel van de opleiding al heeft afgerond.
  • Het ontwikkelen van minors is met vallen en opstaan gegaan. De ervaringen zijn verwerkt in een checklist waar de minor aan moet voldoen. Dit verenigt kwaliteitszorg aan een bepaalde mate van vrijheid voor het vormgeven van de minor.
  • Er zijn organisatorische consequenties die in de praktijk tot discussie leiden. Als er wordt gevraagd om vanuit een team aan te geven wie de rol van 'innovator' heeft, is het niet meteen duidelijk wat die rol inhoudt en wie daarvoor in aanmerking zou moeten komen.

Labels: , ,


Spectaculair onverwachts

In plaats van een onverwacht spectaculaire slotact kreeg dé conferentie voor onderwijsvernieuwing en ICT een spectaculair onverwacht einde: Door een grote stroomstoring die een groot deel van Maastricht lamlegde viel ook in het Mecc overal tijdens de 6e workshopronde het licht uit!
Een aantal presentatoren liet zich daardoor niet uit het veld slaan en ging gewoon door met hun presentatie. Anderen die meer afhankelijk waren van stroom moesten echter noodgedwongen stoppen. Toen duidelijk werd dat de stroomstoring lang kon gaan duren moest de organisatie helaas het besluit nemen om de rest van de workshops te annuleren. Ook de afsluiting kon daardoor gen doorgang vinden. Een geweldige goedmaker was de geïmproviseerde voorstelling die ISH in de lobby ten beste gaf!


Gelukkig werd het besluit door de aanwezigen sportief opgevat. Iedereen begreep dat hier sprake was van overmacht. Het maakt de conferentie in Maastricht tot één om nooit meer te vergeten!
Graag willen we vanaf deze plek iedereen bedanken die deze conferentie tot een succes gemaakt heeft waarbij we in het bijzonder de leerlingen van Leeuwenborgh Opleidingen willen noemen!

Wat we anders in de slotsessie bekend gemaakt zouden hebben doen we nu vanaf deze plek:
De prijs voor de beste presentator is (op basis van de ingevulde evaluatieformulieren) met een overtuigende meerderheid van stemmen gegaan naar:
Lily Guyt van Leeuwenborgh Opleidingen voor haar presentatie 012 klankschalen.

Gastheer voor de volgende conferentie in 2010 wordt:
het Horizon College.

Afsluitende act ISH
Het had een hele grote verrassing moeten worden: het optreden van ISH in de grote zaal. In plaats daarvan ging de conferentie als een kaarsje uit. Aan ISH lag het niet. Zie bijgaand filmpje.


21ste eeuws onderwijstalent in het donker
Jan Jacobs (School van de Toekomst) organiseerde, samen met Kennisnet, een kenniskring over de ICT-competenties van docenten. Enkele medewerkers van ROC's en AOC's zijn drie middagen bij elkaar geweest om te brainstormen, uit te wisselen en te delen hoe we kunnen bevorderen dat onze docenten zo snel mogelijk écht '21ste eeuws onderwijstalent' worden. Op deze conferentie presenteerde Jan de conclusies en wilde hij discussiëren met de mensen in de zaal over hoe we dat het best kunnen aanpakken. Maar... uitgerekend tijdens zijn presentatie knalde de stroom in een groot deel van Maastricht er uit (met als uiteindelijke gevolg dat de conferentie werd afgelast). Jans 'presentatie met discussie' kreeg in het donker een heel aparte dimensie: je luistert beter naar elkaar, die powerpoint konden we best missen en wat vreemd dat je van niemand de lichaamstaal ziet. Een werkvorm die we misschien vaker moeten gebruiken!
Hieronder een impressie van die presentatie. De handout is te downloaden op deze site. Daar vindt u ook de andere presentaties van de School van de Toekomst.

Zie ook: Externe link

Een flexibele CGO oplossing: Passie voor Horeca
Het Horeca Branche Instituut heeft in samenspraak met scholen de introductie van competentiegericht opleiden aangegrepen om een compleet nieuwe digitale leerlijn te ontwikkelen. Wij laten u zien hoe wij samen met scholen tot onze nieuwe visie op competentiegericht opleiden zijn gekomen. Wij vertellen u welke zaken wij in dit traject tegen zijn gekomen en hoe we dit hebben opgelost (ontwikkeling van bronnen en opdrachten, didactische keuzes, operationele keuzes, gebruikersgemak etc.). In de presentatie tonen wij u o.a. de eerste onderdelen voor de opleidingen kok en gastheer. Dit project wordt ondersteund door de sociale partners in de horeca-branche.
Presentaties van: Rico Vervoorn, Mondriaan Onderwijsgroep en Johan Lapidaire, Horeca Branche Instituut.

Workshop Citaverde College over E-learning
Het contractonderdeel van Citaverde heeft een aantal e-learingmodules ontwikkeld. Ik sprak met de makers...


Serious games bij ROC West-Brabant
De presentatie met de titel "Op weg naar onderwijsvernieuwing met Serious Games" werd vanochtend goed bezocht. Joachim Franssen vertelde samen met enkele collega's van ROC West-Brabant meer over de ideeen die men aan het ontwikkelen is voor enkele serious games. Gedeeltelijk worden de producten gefinancierd door het Actieprogramma Maatschappelijke sectoren en ICT. Voor Engels en Nederlands zijn er concepten voor een verhaallijn, maar nog geen concrete games. Bij Engels zal de nadruk komen te liggen op spreekvaardigheid, bij het spel voor Nederlands meer op shrijfvaardigheid.
Een game waarvan wel een eerste versie werd gepresenteerd is het ondernemersspel Enterprise, wat is gemaakt door Games Factory Online. Dit spel heeft als voornaamste doelstelling het stimuleren van de ondernemerszin bij leerlingen. We speelden een ronde waarin we een bedrijf moesten opstarten, dit van personeel en inventaris moesten voorzien en reclame moesten maken. Ook een marktonderzoek doen behoort tot de mogelijkheden. Het spel ziet er mooi uit, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Nadat de "battle mode" werd ingezet (versnelde simulatie) kregen we de melding dat ons bedrijf bankroet was en stopte het spel. Feedback kregen we helaas niet in het spel, maar dat biedt de begeleidende docent wel de mogelijkheid om de discussie met cursisten aan te gaan over waarom het fout is gegaan. Toch vond ik het wat teleurstellend dat er weinig achtergrond informatie in het spel te vinden is en dat er voor de docent geen mogelijkheid is om achter de schermen mee te kijken of instellingen aan te passen. Natuurlijk is dit nog maar een eerste versie van het spel en in een volgende zouden dit soort zaken dan ook meegenomen worden. ROC's die met het spel zouden willen werken kunnen contact opnemen met Arjen Nauta van Games Factory Online.

Labels:


Taal op maat
Taalonderwijs in het competentiegerichte onderwijs op een goede manier aanpakken, hoe doe je dat? En dan nog het liefst op maat en flexibel. Joris Bovy liet zien hoe ROC Nijmegen met deze vragen omging in het project 'Taal op Maat'. Het resulteerde o.a. in de oprichting van een sectoroverstijgend 'Taalexpertisecentrum'.


Read this doc on Scribd: PresentatieTaalopMaatBovy260308

Leren van een conferentie
Je leert niet alleen van de presentaties en de ontmoetingen tijdens zo'n conferentie. Ik ben ooit geïnspireerd door het boekje Freakonomics van Steven Levitt en Stephen Dubner. In dat boek gaan de auteurs op zoek naar het echte antwoord op een aantal vragen door er eens wat statistieken op los te laten. Door ook eens op die manier te kijken naar het programma kun je een aantal zaken afleiden natuurlijk. Het is, dat ik me dit vanmorgen in mijn hotelkamer realiseerde anders had ik eens wat programmaboekjes van verschillende jaren naast elkaar gelegd om eens wat trends te proberen te ontdekken. Volgende keer beter, zullen we maar zeggen (misschien een idee voor de organisatoren van de volgende conferentie!).

Wat me tijdens deze editie van de conferentie opvalt, is het grote aantal presentaties waarin op het meten en registreren van competenties met een of andere tool wordt besproken. Ook Frans Thijssen van de Leijgraaf was dat opgevallen, hij kwam in totaal op 36 presentaties. Frans en ik hebben een hele tijd geleden al eens met Kennisnet gesproken over dit fenomeen. Het is duidelijk een hot topic. We moeten ons met zijn allen natuurlijk wel afvragen of het slim is om weer op een hele hoop plekken dit wiel moeten gaan zitten uitvinden. Hoewel… "We are smarter then me". Als we de grote gemene deler van al die tools nou eens tegen het licht zouden houden, zou daar dan niet een concept uit komen waarmee competenties goed in gemeten en geregistreerd zouden kunnen worden?

Onderwijslogistiek en flexibiliteit is ook zo'n thema dat regelmatig terugkomt. Terwijl daar in voorgaande jaren met een lichtje gezocht moest worden naar presentaties over dat onderwerp. Nou zal dat niemand verwonderen, natuurlijk, ook dit is een hot topic, wat ook bij MBO2010 hoog in het vaandel staat en waar ook de komende tijd veel aandacht aan besteed gaat worden, zowel bij de afzonderlijke onderwijsinstellingen als bij de ondersteunende organisaties en de sector in zijn geheel.
In elk geval is bij een thema als dit duidelijk dat het flexibiliseren van het onderwijs de implementatie van CGO in afzonderlijke opleidingen overstijgt. Opleidingen zullen veel meer dan nu het geval is op elkaar afgestemd moeten worden om flexibiliteit voor de deelnemers te kunnen realiseren.

Labels: , ,


De veranderaanpak van het ROC van Amsterdam
Het ROC van Amsterdam heeft het afgelopen jaar behoorlijk aan de weg getimmerd met betrekking tot de invoering van CGO en de ondersteuning van ICT. In een speciale sessie werd vandaag aandacht besteed aan het voortraject en dan met name de regievoering op hedt invoeren van CGO. In een vervolgsessie wordt nog aandacht besteed aan de ondersteuning van het CGO met ICT.

Onderdeel van de workshop was een soort paneldiscussie rondom een drietal stellingen:
- CGO vergt alleen ICT-vaardige docenten
- Een top-down benadering werkt niet op een ROC
- Standaardisering smoort de onderwijsvernieuwing

Elke stelling werd door twee groepen besproken, waarbij vooraf werd aangegeven dat de ene groep argumenten moest aandragen vóór en de andere groep argumenten moest bedenken tegen de stelling. Na een korte toelichting konden de voor- en tegenstanders (kort) met elkaar in debat rondom de stellingen.
De resultaten waren uiteraard voorspelbaar:
- CGO vraagt om een bepaalde ondersteuning met ICT en docenten zullen daar mee om moeten kunnen gaan. Natuurlijk kun je CGO (inhoudelijk) vormgeven zonder ICT, voor het organiseren heb je ICT nodig en dus zullen docenten daar mee om moeten kunnen gaan. Een tegenargument was, dat de competenties in elk geval binnen het team aanwezig moeten zijn, dat je dat niet van alle docenten hoeft te vragen.
- Een top-down benadering werkt niet binnen een ROC. (Het top-down aanwijzen van een presentator lukte ook al niet waarmee de stelling in feite werd worden onderschreven maar wat wel betekende dat ondergetekende de resultaten plenair mocht verdedigen.)
Hier speelde duidelijk de scheiding tussen het Wat (wel van bovenaf op te leggen) en het Hoe (overlaten aan de professionaliteit van de docent). Duidelijk was, dat de voordelen van een top-down benadering niet gezocht moeten worden in een sneller resultaat, een hoger rendement of meer uniformiteit: dat alles is ook met een bottom-up benadering kan worden bereikt, mits je gebruik maakt van een gezamenlijke ambitie!
- Standaardiseren smoort de onderwijsvernieuwing of de flexibiliteit niet, het is zelfs een randvoorwaarde!

Een toelichting op het traject bij ROC van Amsterdam werd gegeven door Jaap de Mare, die met de nodige humor en een beetje relativering het verloop van het proces in Amsterdam presenteerde. Meer informatie is te vinden in een publicatie die ook kan worden gedownload vanaf deze locatie.

Labels: , ,


De Dozen 2
de dozenTijdens de borrel van Kennisnet vroeg ik me al af of we pizza´s zouden krijgen, overal dozen.
Nu bleek dat het dozen om op te zitten zijn. Een soort van pak uw doos op en wandel. De dozen worden gebruikt in de wat kleinere presentatieruimtes.
Gisteren hadden Joël en ik zo´n sessie. Omdat we redelijk vroeg waren en mensen vanwege de volle presentaties ook eerder de ruimtes opzoeken, was het eigenlijk voor de presentatie al feest. Wat een grappen kun je maken over die dozen. De Do(o)scent zit. Wie wil er op mijn doos zittten, is deze doos nog vrij, mijn doos is gescheurd (ze zijn niet echt heel sterk). Onze presentatie werd al snel Pimp your doos toen we ook stiften vonden. Goed idee en natuurlijk staat er een lege doos in mijn hotelkamer. Trouwens voor het geval dat: ze zijn te koop...

De vliegtuigen, de leeuwen, het lagerhuis
Gisteren werden we ontvangen door studenten met prachtige mutsen. De dozen hadden we toen nog niet gezien, om het nog maar helemaal niet te hebben over de lagerhuisopstelling in sommige presentatieruimtes. Hieronder een impressie (en als u doorklikt een uitleg):


Over dozen
U heeft ze vast al zien staan: de dozen. Misschien heeft u er bij een presentatie al op gezeten of bij de ingang van een workshopruimte achteloos gevraagd 'of er nog een doos vrij was', waarna u met hoongelach werd ontvangen. Op verzoek van velen legt Annemarie uit hoe het zit met die dozen:


woensdag 26 maart 2008
Overzicht dag 1
Luister naar een kort overzicht van de eerste dag Design4all:


Opleidingplanner

In de voorlaatste presentatieronde werd OpleidingPlanner gepresenteerd door Mariette de Jong van het Noorderpoort College en Gert vd Brink en Liesbeth Pennewaard van het SLO. OpleidingPlanner is een webbased tool voor het omzetten van de kwalificatiedossiers naar een ontwerp voor je opleiding. Je voelt je zelf “eigenaar” want de tool is zo flexibel dat je het naar je eigen hand kan zetten, je eigen taalgebruik kan hanteren en je eigen opleiding ermee kan bouwen. Verschillende didactische concepten kunnen erin gebruikt worden.
We kregen de nieuwste versie van het programma te zien (3), maar hiermee was nog geen evaring opgedaan op scholen. We werden in vogelvlucht door de software geleid: Van de grote lijnen die ROC breed gelden (de structuur), naar een opleidingsteam dat de opleiding vormgeeft tot een ontwikkelaar die er opdrachten in plaatst. De kwalificatiedossiers van het COLO zijn allemaal gekoppeld aan OpleidingPlanner, wat weer wat invoerwerk scheelt. De vragen die het oproept zetten aan tot discussie en zorgen er uiteindelijk voor dat er een een visie wordt ontwikkeld en dat er bijvoorbeeld een OER uitrolt. De tool wordt ook gebruikt om in de gemaakte structuur opdrachten te plaatsen, maar het is niet een tool waarmee vervolgens cursisten aan die opdrachten gaan werken. Deze kunnen wel worden geexporteerd naar bijvoorbeeld een ELO of een tool als Trajectplanner, waarmee mensen het nog wel eens verwarren. De nieuwste versievan OpleidingPlanner zal vanaf april op enkele ROC's en AOC's in pilots worden getest.

Labels:


Follow me op Roc ASA

In de 1e ronde woonde ik de presentatie bij rond het begeleidings- en portfolio instrument Follow Me van APS. Leuk hierbij was vooral dat de cursisten zelf ons vertelden hoe alles werkt. Heel bijzonder is wel dat deze cursisten van de opleiding onderwijsassistent helemaal zelfstandig hun opleiding vormgeven. Docent en coach Menno Rood beschreef hoe ze zelf hun roosters samenstellen, zelf hun workshops kiezen en zelf hun opdrachten en leerroute bepalen. Natuurlijk leren, een term die, zoals Rood zelf ook aangaf, intussen helaas wat beladen is. Ik was zeer onder de indruk van de manier waarop we door het programma werden gepraat door "onze" cursiste, die ook prima kon aangeven waar haar sterke en zwakke punten zaten. De basis van de opleiding zit hem dan ook in de zelfreflectie, waarbij een tool als Follow Me dan wordt ingezet om de coachingsgesprekken een richting te geven. Het voert te ver om hier helemaal uiteen te zetten hoe alles georganiseerd is bij de opleiding, maar interessant was het zeker om te zien hoe cursisten met dat stuk zelfverantwoordelijkheid omgaan en hun eigen weg bepalen door hun studieloopbaan.

Labels:


Primeur...Onderwijsspullen
Tijdens de workshop van Jan Bartels en Leo Bakker, kregen we een primeur, een kijkje in een interessant onderzoek en informatie over een nieuwe subsidiekans...


Een aantal leveranciers aan het woord
Een kijkje in de toekomst met de IGI group:


ETV.nl, wat het is:


Kijk ook op www.leesenschrijf.nl en www.etv.nl

Een "nieuwe" speler; ROC Campus:


Trajecten plannen met Trajectplanner:

WIJ zijn meer dan IK...
Hans Appel gaf (net als op EduExchange in december 2007) op een onnavolgbare manier een geweldige doorkijk in de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden.
Hij gaf een flitsend voorstelrondje waarbij in 2 minuten zo'n 100 slides voorbijkwamen over de zakelijke, de persoonlijke en de digitale Hans Appel. Dat maakt natuurlijk een presentatie boeiend maar ook erg zwaar om via slideshare te delen. Appel zet zijn presentaties op zijn website, hier kun je verschillende van die presentaties nog eens bekijken.
Zoals tegenwoordig bijna iedereen wel doet, die het over het huidige onderwijs heeft, kwamen ook de maatschappelijke ontwikkelingen en 'de jeugd van tegenwoordig' weer voorbij maar met deze performance waren de open deuren toch een genoegen om voorbij te zien komen.
Heel boeiend is het stuk, waarin de door internetcommunities het geheel meer wordt dan de som der delen: WIJ zijn meer dan IK:
- zoek een WIJ proces
- laat een WIJ-club ontstaan
- realiseer WIJ-gereedschap en ondersteuning
- er ontstaat WIJ-wijsheid
- gebruik de WIJ-resultaten
Met allerlei voorbeelden, van Burda (naaikransjes) tot Flickr (communities, die ervaringen over een bepaald thema delen), www.sellaband.com waar bandjes sponsors kunnen werven om opnames te kunnen laten maken en nog veel meer.

Vervolgens ging Appel in op de technologische ontwikkelingen rondom 'ubiquitous computing' aan bod kwam. Het koppelen van persoonlijke en omgevingskenmerken aan elkaar waarbij een 'smart dust' ontstaat.
Het voorbeeld van de sensoren in Nike schoenen met alle mogelijkheden die dat weer met zich meebrengt. Loopschema's opstellen, het projecteren van looproutes op Google Maps, noem maar op.
Er staat ons nog heel wat te wachten als dit echt doordringt in het onderwijs.

Meer websites: http://www.censi.nl, www.censi-hanze.blogspot.com

Labels: , ,


Grassroots awards 2007 uitgereikt

In de tweede ronde was de langverwachte presentatie over Grassroots met daarin de prijsuitreiking van de Grassroots bve awards 2007. Jan Floris en Han Matla legden eerst meer uit over de geschiedenis van Grassroots in Nederland en hoe het in 2008 zal gaan werken. Er werd ook nog verwezen naar het onderzoek dat het SCO-Kohnstamm Instituut in 2006 heeft uitgevoerd. De onzekere voortgang waar in het najaar van 2007 even sprake van was werd kort besproken en de keuze voor een koppeling aan het ambassadeursschap.
Het leukste was natuurlijk de aansluitende prijsuitreiking waarvoor verschillende collega's van het ROC Nova College, ROC Midden Nederland en Roc Aventus aanwezig waren. De prijswinnaars zijn:

1e prijs: Daphne Duijker (Nova College): EHBO in beeld
2e prijs Marion van Tongerloo (ROC Aventus): Dreams2Go
3e prijs Lies Kuipers (ROC Midden Nederland), M&M's, de ene is echt lekkerder dan de andere.
Alle projecten die genomineerd waren zijn terug te vinden in de etalage van de Grassroots bve site (www.grassroots.nl/bve)

EduArte
Er is veel gaande in het ICT-onderwijsveld. Nieuwe technologieën als SOA (SAAS) komen beschikbaar terwijl, zo is de stelling van Olaf McDaniel, de bestaande systemen zoals NoiSe, PeopleSoft en dergelijke, aan het einde van hun technologische leven zijn.

In een presentatie gingen Reinoud Keldermen en Olaf McDaniel nader in op de ontwikkeling van EduArte, een nieuw ondersysteem dat in een samenwerkingsverband tussen Stoas en Topicus wordt ontwikkeld. De presentatie ging in op de achtergronden van het systeem.

Processen worden cyclus voorgesteld die als tandwielen in elkaar grijpen: intake - leerprocessen - examineren met daaromheen het begeleidingsproces.
Daarvoor moeten allerlei gegevens worden beheerd waarvoor allerlei applicaties (of wellicht beter: functionaliteiten) nodig zijn. Het gepresenteerde applicatielandschap laat in elk geval een modulaire opbouw op basis van SOA zien waarbij elementen kunnen worden uitgewisseld.
Met wat schermafdrukken werden wat doorsneden gepresenteerd van het DBS, het deelnemerbegeleidingssysteem. Wat daarin opvalt is in elk geval de workflow benadering van dit systeem.
Het leek er even op, dat er in de presentatie ook aandacht besteed zou worden aan de onderwijslogistiek maar helaas is dat nog in ontwikkeling. Tijdens de presentatie passeren verschillende tools zoals een 360'feedback en een competentiemeter. Bij die competentiemeter is wel het overzicht van de resultaten maar wertd niet helemaal duidelijk op welke manier die resultaten tot stand waren gekomen. Misschien toch eens gaan kijken naar een vervolgpresentatie waar daar waar dieper op ingegaan wordt.

McDaniel ging in op de uitdagingen van cgo, onderwijslogistiek en individuele leerroutes en de noodzaak voor de ondersteunende ICT-voorzieningen.
Ook het beter presteren, zwaardere accountability en minder uitval zijn uitdagingen waarvoor het nodig is om proactief te kunnen sturen, controle op aanwezigheid en kwaliteitszorg (mn voor examinering). Dat stelt eisen aan de ICT-systemen die naar zijn idee alleen met een nieuwe technologie kunnen worden gebouwd. Juist de toepassing van de nieuwe technologie maakt het mogelijk te denken in ketens. Dan gaat het niet alleen om de onderwijsketen maar ook om bijvoorbeeld de zorgketen of de 'jeugdketen'.

In het licht van de huidige ontwikkelingen een boeiend verhaal. In elk geval de moeite waard om te blijven volgen.

Jef

Labels:


Keynote en eerste workshopronde
Hans Appel

Impressie van de keynotes en reacties van deelnemers:


De presentatie van Hans Appel staat al online...

Interview met Tys Broekhaus, n.a.v. een workshop over een beeldbank:


Bekijk hier de presentatie van Tys Broekhaus als PDF...

Bekijk hier nog meer foto's van de sprekers en de workshop van Tys Broekhaus

Nederlands leren voor opleiding en werk
Voor veel deelnemers in het MBO is het Nederlands niet de moedertaal of de taal die zij thuis spreken. Bij het leren van een vak en tijdens stage of werk kan het onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal voor hen een struikelblok vormen. Al enige tijd doen docenten op de MBO's ervaring op met een didactiek waarin taalonderwijs wordt gecombineerd met vakonderwijs. Deelnemers leren een vak in hun tweede taal terwijl zij zich tegelijkertijd het Nederlands eigen maken. Hoe deze didactische aanpak werkt in de praktijk en wat het de deelnemers oplevert, heb ik onderzocht op het ROC van Amsterdam. Ik zal de conclusies uit dit onderzoek presenteren. Daarbij wordt aangegeven hoe deze didactiek kan worden benut in competentiegerichte programma's.
Presentatie van Eline Raaphorst, ROC van Amsterdam

De deelnemers komen binnen
Verwachtingen van de bezoekers:


Interview Learning Valley:

Labels: ,


Presentatie Willem Vermeend
De eerste presentatie is binnen (werd net binnengebracht op een stickje), namelijk die van Willem Vermeend, met de titel "De Connected School". Deze is van de eerste keynote van vanochtend.

Labels:


Individueel leertraject...
Voor het begin van de conferentie denkt elke conferentiebezoeker na over zijn eigen leervragen: waar wil ik meer van weten, welke vragen wil ik graag beantwoord hebben (maar ook: met wie wil ik gesproken hebben dan wel kennis gemaakt hebben?: Het Persoonlijke Activiteiten Plan. Dit PAP hangt natuurlijk samen met het eigen POP, dat gebaseerd is op de eigen omgeving, eigen werk en ambities daarin.
Vervolgens bladert iedereen door de (online?) gids met presentaties om een eigen individueel leertraject samen te stellen. Daarbij moeten natuurlijk keuzen gemaakt worden: elke presentatie wordt maar één keer gegeven en vol is vol - nou ja, niet voor conferentiebloggers natuurlijk ;-).
Elke presentatie wordt beoordeeld: heb ik nou antwoord op mijn vragen? Was het iets heel anders dan ik verwacht had? Paste de presentatie bij mijn leerstijl? Kortom, iedereen reflecteert dus even op het leerresultaat.
Tijdens de conferentie verandert de spanningsboog en veranderen de inzichten: het programma wordt enigszins aangepast.

En zoals het een onderwijsconferentie betaamt: het gaat natuurlijk ook het sociale gebeuren, elkaar ontmoeten, netwerken, ervaringen uitwisselen. Anders zou het allemaal net zo goed online kunnen gebeuren.

Na afloop wordt gereflecteerd op de conferentie in zijn geheel: was het de moeite waard? Heeft het me gebracht wat ik er van verwachtte? Wat is er vanaf nu anders in mijn denken, in mijn gedrag en in mijn werk? En dat reflecteren doen we natuurlijk niet alleen, dat doen we met collega's.

Competentiegericht leren? Flexibel onderwijs? Misschien veel minder moeilijk dan we met zijn allen dachten. Veel plezier!

Jef

Labels: ,


De ambassadeurs van Kennisnet

Kennisnet nodigde enige tijd terug alle ambassadeurs en geinteresseerden uit voor een drankje op de avond voor de IT conferentie. Nu is het MECC in Maastricht iets groter dan mijn eigen huis dus echt makkelijk waren de dames en heren niet te vinden. Uiteindelijk na roltrappen en lange gangen konden we “eindelijk” een drankje nemen. Service van Kennisnet is, dat zij alle presentaties die namens of samen met Kennisnet gegeven worden alvast op een mooie memory stick gekopieerd hebben. Handig.
Op de foto zie je Sander Peters, relatiemanager voor de MBO’s met een nieuwe flyer waarin het ambassadeursschap aangeprezen wordt

De eerste foto's


De eerste serie foto's vanmorgen maar even geplaatst. Veel plezier!

De bloggers
Al eerder plaatste ik op mijn eigen blog een album met 'gecartoniseerde edubloggers'. Speciaal voor deze conferentie stel ik hierbij de edubloggers van de CVI-weblog met diezelfde cartoons voor. Initiatiefnemer, hoofdblogger en coördinator Willem Karssenberg portretteerde ik gistermiddag, oefenend met zijn oortje:


Van jezelf ook een cartoon maken? Dat kan via deze website en misschien willen de studenten van de Master's Place je hier wel bij helpen.
Ik hoop trouwens dat iedereen een beetje op tijd aan komt met al die sneeuw- en hagelbuien en files ook.

Stilte voor de storm...

Wat was het leeg in het MECC in Maastricht, vanmiddag. Grote zalen, lange gangen, stapels lege koffiekopjes, lege kraampjes, een verdwaalde gast. Toch hadden veel organisaties van de gelegenheid gebruik gemaakt om een goed begin te maken. Helicon opleidingen had een studiedag georganiseerd rondom Onderwijs en ICT, zodat alle deelnemers met goede leervragen de conferentie in zouden kunnen. Het ROC van Amsterdam had een 'Meet & Eat' bijeenkomst om alle vertegenwoordigers vooraf met elkaar kennis te kunnen laten maken. De kans om elkaar tegen te komen is in Maastricht natuurlijk groter dan in Amsterdam zelf. Kennisnet had alle ambassadeurs uitgenodigd voor een informeel samenzijn. En traditiegetrouw vond ook de préconferentie voor de leden van de CvB's plaats ergens in een zaaltje.

Ook de conferentiebloggers kregen bij de Kennisnetbijeenkomst de gelegenheid om elkaar nu eens op een andere manier dan virtueel ontmoeten. Dan weet je meteen waarom kennisdelen (wat bloggen natuurlijk is) altijd gepaard moet gaan met echte ontmoetingen. Het gezicht achter de blog, de persoon achter het verhaal. En dat gaat morgen in het groot gebeuren. Ergens tussen de 1500 en 1900 (die getallen heb ik ergens opgevangen) mensen gaan kennisdelen, verhalen vertellen, napraten, eens afspreken, elkaar ontmoeten.
Niet dat dat de avond daarvoor op een hoop plaatsen in Maastricht niet gebeurde, hoor...

Jef

Labels: ,


Voor het echt begon...
Vandaag, de dag voor de conferentie, was al een aantal activiteiten georganiseerd. Zo was er bijvoorbeeld een bijeenkomst van de Kennisnet Ambassadeurs.

Luister naar de onderstaande bestanden voor een impressie:

Aankomst en keuze workshops


Sander Peters over Ambassadeurs-netwerk


Peter Hilbers over podcasting bij Clusius


Karin Winters, onder andere over haar workshops


Bekijk hier de foto's van de dinsdag (niet geselecteerd of bewerkt...)

maandag 24 maart 2008
Voorbereidingen in Volle gang!
Zoals u op onderstaande fotos kunt zien zijn de studenten van Leeuwenborgh en wij al hard aan het werk!



Wie komen er allemaal?
Nieuwsgierig naar wie je allemaal kunt tegenkomen op dé conferentie voor onderwijsvernieuwing & ICT?
De deelnemerslijst staat online. Je kunt sorteren op instelling, voornaam en achternaam!