Startpagina
24 maart 2007
Inzet leerlingen
Als er iets is geweest dat de conferentie mede tot een groot succces heeft gemaakt dan was dat de inzet van de leerlingen van het Noorderpoort College.
Als zaalwacht, bij de garderobe, als ICT'er, busbegeleider, bagageafhandelaar, je kunt het niet zo gek bedenken of de leerlingen speelden een rol en deden dat met veel plezier en betrokkenheid.
Wat hen wel opviel (bleek in de evaluatie) is dat nogal wat conferentiegangers zich "net als een leerling" gedroegen. Aanwijzingen als "mevrouw, de zaal is echt vol" werden lang niet altijd begrepen en netjes opgevolgd.


23 maart 2007
@llure en management
@llure en management in competentiegericht beroepsonderwijs

"Wanneer de onderwijskundige beslissingen zijn genomen breekt de periode van implementatie aan. En dan manifesteren zich de dilemma's op het punt van bedrijfsvoering en management. @llure is een management game ontwikkeld in opdracht van het procesmanagement herontwerp mbo. Rob Rapmund gaat met de deelnemers aan de slag om de dilemma's van de bedrijfsvoering te schetsen bij flexibel en competentiegericht beroepsonderwijs. Karin Geurts en Yvonne Harmsen gaan vervolgens in op de eisen die het managen van competentiegericht beroepsonderwijs stelt."

Niet iedereen heeft deze presentatie bij kunnen wonen. Daarom heeft Rob Rapmund de gebruikte Powerpoint presentatie beschikbaar gesteld en kan deze vanaf hier gedownload worden.

DSC_1769

De ballenbak en praktijkleren
Onder deze titel lanceerde ROC de Leijgraaf in opdracht van Herontwerp Beroepsondewijs een mooi gemaakt filmpje over competentiegericht leren.
Het filmpje laat op eenvoudige wijze zien wat competentie gericht leren inhoud.
Ook de Leijgraaf uitwerking daarvan in de "ballenbak" wordt fraai gevisualiseerd. Daarom lag de vloer van de businessroom, waar de premiere plaatsvond, vol met gekleurde ballen. Aan het eind van de sessie werd aan de aanwezigen de dvd aangeboden. Ik kreeg er ook een mee met toestemming het filmpje hier neer te zetten.

Beste presentator
Ook dit jaar is er weer een prijs uitgereikt aan de beste presentator.
Elke presentatie werd beoordeeld door het tijdens de sessie aanwezige publiek.
De prijs, een 80 gb iPod video en een eervolle vermelding gaat naar:
Mirjam Hensels van den Broek

Mirjam Hensels

22 maart 2007
Impressie dag 1
stealth educationBloggen en foto's maken gaan moeilijk samen. Als blogger volg je sessies en luister je vooral om er een verhaal van te kunnen maken. Als fotograaf kijk je vooral en probeer je zoveel mogelijk verschillende plaatjes te schieten. Omdat de organisatie mij gevraagd heeft om vooral ook veel foto's te maken heb ik me de laatste dagen vooral daarop toegelgd, met als gevolg dat er weinig tijd en materiaal was om te bloggen.
Gelukkig zie ik dat Wilfred Rubens al een goede impressie van de eerste conferentiedag heeft geschreven en wil daar dus graag naar verwijzen.
Op de foto zie je Wilfred meeschrijven tijdens de sessie Stealth Education waarin de deelnemers in gesprek gingen met leerlingen.

21 maart 2007
Huize Maas
Na het culturele keuzeprogramma kwam iedereen weer bij elkaar in Huize Maas voor een feestelijke afsluiting van dag 1.
Bijgaande foto's behoeven nauwelijks enige toelichting behalve: Het was geweldig!

Stealth Education
DSC_1496De eerste workshop waar ik naartoe ga is gelijk een schot in de roos!
De kenniskring Stealth Education houdt een presentatie waarbij ze de volle zaal de gelegenheid geeft om in groepjes met leerlingen in gesprek te gaan. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Hopelijk volgt hier later wat video van...

Conferentie geopend
DSC_1471Klokslag 15.00 uur gaat de conferentie van start met een bliksemoptreden van Opera Del Casa dat de zaal gelijk goed in de stemming brengt.
Na een openingswoord van Rob Schuur is het podium voor Herman Pleij, die de aanwezigen moeiteloos ruim 3 kwartier weet te boeien met een prachtig betoog!

Preconferentie middag
Jacques WallageHet middaggedeelte van de preconferentie start met Jacques Wallage, burgemeester van Groningen.
Hij opent met de vraag wie nog nooit in Groningen is geweest.
Gelukkig gaat er niet één vinger omhoog.

Preconferentie van start
DSC_1349Klokslag half elf is de preconferentie voor CvB leden van start gegaan.
Rob Schuur heette iedereen welkom waarbij hij aangaf dat de belangstelling nog nooit zo groot is geweest.
Na een korte inleiding gaf hij het woord aan Prof. Dr. G. D. Minderman (opleiding public controllers VU) die een inleiding verzorgt over het onderwerp:
"Governance dilemma's, het nieuwe regeerakkoord... en andere verhalen"

DSC_1351

20 maart 2007
Voorbereiding in beeld

Achter de schermen
DSC_1311Bepaald geen stilte voor de storm, want er wordt al hard gewerkt in Groningen. Vanmiddag hebben de leerlingen van het Noorderpoort College die tijdens de conferentie ingeschakeld worden de nodige instructies gehad.
Daarna hebben ze geweldig geholpen om de conferentietassen te vullen. In één uur tijd was alles gebeurd. De programma commissie is ook gearriveerd. We weten nu hoe de portofoons werken en wat je wel- en niet mag zeggen:-)

19 maart 2007
Rutger Kopland
Zondag 18 maart zond de NPS een documentaire uit over de dichter Rutger Kopland die veertig jaar geleden zijn eerste bundel Onder het vee publiceerde. Daarna verschenen er diverse dichtbundels en essays.
Inmiddels geldt Kopland als één van de belangrijkste Nederlandse dichters.
Rutger Kopland kreeg o.a. de Jan Campertprijs 1970 en de PC Hooftprijs 1988. In deze documentaire komen unieke beelden voor met optredens van Kopland als cabaretier, filmer en als dichter maar ook als psychiater, in gesprek met patiënten.

Woensdagavond kunt u in Images zalen in gesprek gaan en kijken naar een film met Rutger Kopland.
Zie ook: Wervelend avondprogramma

Vrijdag 23 maart 2007 om 16:00 uur kunt u de herhaling van deze documentaire bekijken bij de NPS op Nederland 2.

Bereikbaarheid projectbureau
Het projectbureau is deze week niet bereikbaar in
's Hertogenbosch maar verhuisd naar Groningen.

Tijdens de conferentie is het bureau bereikbaar onder:

050-5222839

U belt dan rechtstreeks met het projectbureau.

Informatie over hotelaccomodatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de hotelaccomodatie, dan kunt u contact opnemen met het Groningen Congres Bureau, die dit voor de conferentie organiseert en coördineert:

Groningen Congres Bureau
Herebinnensingel 4a
9711 GH Groningen
Telefoon 050 316 88 77
Fax 050 3126047
E-mail info@groningencongresbureau.nl

Bereikbaarheid Martiniplaza
Martiniplaza is gunstig gelegen aan de autosnelweg A7 (Amsterdam/Drachten, Hoogezand/Duitsland) nabij de kruising met de A28 (Assen/Zwolle).

Martiniplaza is vanaf het NS-station te bereiken met stadsbus lijn 6, richting Hoornsemeer en met de regionale lijnen 81, 82 en 85. Martiniplaza ligt op circa 15 minuten lopen van het NS-station Groningen.

Klik hier voor een routebeschrijvingin pdf-formaat

08 maart 2007
Doetie het of doetie het niet?
Van zijn voorganger is bekend dat haar komst vaak stond aangekondigd op verschillende manifestaties maar dat ze het uiteindelijk nogal eens moest laten afweten wegens "zaken van landsbelang".
We hebben het natuurlijk over Maria van der Hoeven.

Hoe dan ook, de organisatie heeft minister van onderwijs Ronald Plasterk uitgenodigd om de conferentie te bezoeken.

Natuurlijk hopen we op zijn komst!

Prangende vragen
De eindsessie wordt zoals reeds aangekondigd iets heel bijzonders.

We hebben u als deelnemer er wel voor nodig en in die zin kunt u bijdragen aan het succes.

Graag willen we namelijk input in de vorm van:

"welke prangende vragen of thema’s zouden nog aan bod moeten komen?"

Heeft u daar nu al een antwoord op, dan kunt dat geven in de vorm van een reactie op dit bericht.

07 maart 2007
Onderwijs van overmorgen
Een van de (co)presentatoren op de managementconferentie, Jef van den Hurk, houdt zijn eigen weblog bij onder de titel: Onderwijs van Overmorgen.
Daar doet hij regelmatig verslag van de zaken die hem bezig houden:

"Het onderwijs is voortdurend in verandering, ingegeven door de maatschappelijke en technologische veranderingen. Heel veel mensen werken op hun manier aan een beter onderwijs voor morgen op basis van de inzichten van vandaag. Maar tegelijkertijd kijken we verder, over de grenzen van morgen heen. Zodat we morgen klaar zijn om te kunnen werken aan het onderwijs van overmorgen!"

Heeft u als presentator ook een weblog en wilt u die ook langs deze weg kenbaar maken, geef dat dan even door aan de organisatie. Zie hierover ook het vorige bericht.

Neem ook een kijkje bij
Presentatoren en co-presentatoren willen we via dit weblog de mogelijkheid geven om de presentatie of achtergrondinformatie beschikbaar te stellen.
Als u zelf een weblog heeft of aanmaakt kunnen wij een link leggen via de "sidebar" onder de titel: "Neem ook een kijkje bij" zodat deelnemers zich van te voren al kunnen oriënteren op uw bijdrage en eventueel via deze plek of uw eigen weblog alvast vragen kunnen stellen of "de discussie aangaan".

Wilt u hiervan gebruik maken, dan kunt u een mail sturen naar ellenelemans@cviweb.nl met een link naar de URL waar uw presentatie beschikbaar is of naar uw weblog. Graag onder vermelding van uw presentatienummer.
Het is ook mogelijk tijdens de conferentie uw presentatie in te leveren (via CD-rom of memorystick), zodat wij deze voor u kunnen plaatsen. U kunt dit melden bij binnenkomst bij de presentatorenbalie.

02 maart 2007
Herman Pleij bij Pauw en Witteman
Vrijdag 23 februari was Herman Pleij te gast bij Pauw en Witteman, samen met Mark Rutte en Willeke van Ammelrooy.
De uitzending is hier te bekijken:


"Hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij. Hij wijdde zijn nieuwst boek aan de zestiende eeuwse nar, de zot. Een beroepsdwaas die in dienst van vorsten en stadbesturen zorgde voor plat vertier en nog veel meer. Pleij's boek 'Eeuw der zotheid' sluit naadloos aan op het boekenweekthema 'lof der zotheid.'"

Hier is meer informatie over de uitzending.
Werkt het filmpje niet klik dan hier.