Startpagina
zondag 14 maart 2010
This blog has moved

This blog is now located at http://educause2008.blogspot.com/.
You will be automatically redirected in 30 seconds, or you may click here.

For feed subscribers, please update your feed subscriptions to
http://educause2008.blogspot.com/feeds/posts/default.
Zie ook: Externe link

donderdag 4 december 2008
Inspiratie uit Orlando
Behalve gezellig, was het ook zeker inspirerend om met ruim de helft van de deelnemers aan de studiereis naar Orlando nog even bij elkaar te komen in Hilversum.

En dat onze studiereis voor nieuwe initiatieven zorgt, bewijst het initiatief "Het onderwijs van de toekomst - Van Orlando naar Hilversum naar een netwerk" van Marleen Lemstra (Helicon Opleidingen). Voor de aanwezigen was het er op papier, voor de anderen : klik HIER

Na een evaluerende en vooral inspirirende sessie hebben we genoten van een heerlijk diner, dat ons werd aangeboden door het ROC van Amsterdam in het ROC-restaurant in Hilversum.
Foto's van de bijeenkomst vind je natuurlijk op onze Flickr pagina:


dinsdag 25 november 2008
Evaluatie - Inspiratie bijeenkomst in Hilversum

Aanstaande donderdag (27 november) verwachten we ruim 30 deelnemers aan de CvI Studiereis naar Orlando op de Evaluatie - Inspiratie bijeenkomst, die ons wordt aangeboden door het ROC van Amsterdam.

Om 17.00 uur heten we je welkom op Arena 301 in Hilversum. Je route kun je uitstippelen via de
routeplanner van de ROCvA website

Natuurlijk is er volop gelegenheid voor netwerken, ook tijdens het diner. Er zal ook ruimte zijn voor inhoudelijke evaluatie en voor jullie inspirerende ideeën voor komende studiereizen van het CvI.

Ook namens Maaike Stam, tot donderdag!


zondag 23 november 2008
Foto's Kees Engelhart

Omdat Kees Engelhart na onze studiereis nog even heeft genoten van een welverdiende vakantie in Amerika, duurde het even voordat we zijn foto's ook voor jullie beschikbaar konden maken.
Maar ook dit jaar heeft Kees weer prachtige portretten van deelnemers gemaakt.

Klik HIER voor zijn reportage

maandag 10 november 2008
Omzien in verwondering- vooruitzien met nieuwsgierigheid
Terug in de dagelijkse hectiek (nou ja het is natuurlijk niet dagelijks dat er een collegelid vertrekt) vind ik nog wat tijd om de winst van de cvi reis onder woorden te brengen. Het gezegde ‘afstand nemen om scherper te zien’ moet wel even toegepast worden.
Mijn idee is dit stukje te gebruiken voor interne discussie in het ROC met programmamanagers, directeuren onderwijs, stafmedewerkers, ict collega’s.
En passant voor Henny van der Velzen, Magda Bruin en Jan Jabobs wellicht bruikbaar materiaal dat zij op de conferentie zelf niet direct zagen.

Het vinden van aansluiting op de wijze waarop onze deelnemers in het nieuwe media tijdperk leren lijkt mij de belangrijkste opdracht van een onderwijsinstelling in de 21e eeuw.
De Educause conferentie in Orlando, maar ook het bezoek aan Valencia Communitiy College aldaar heeft hiervoor de nodige stof tot nadenken, doorpraten en uitwerken geleverd.

Die stof bestaat uit:

1. Het besef dat deelnemers elkaar leren en ook de docenten. Dit is bij ons in het ROC van Amsterdam nog onvoldoende uitgangspunt en zou kunnen zorgen voor nieuwe spannende gebeurtenissen in de (al dan niet virtuele) gemeenschap.

2. Het onderzoeksmateriaal op basis van een online vragenlijst onder honderd duizenden scholieren (K-12) levert belangwekkend materiaal op over wat de toekomstige generatie deelnemers verwacht van het vervolg onderwijs. Zou een Amerikaanse scholier hierin erg verschillen van de Nederlandse? Belangrijke boodschap: het ‘free agent’ uitgangspunt: de nieuwe studenten willen in staat gesteld worden om zonder beperkingen met de moderne media te leren.

Zie: http://www.tomorrow.org/ of: http://connect.educause.edu/Library/Abstract/TomorrowsStudentsTodaysK1/47589 voor de presentatie zelf. Sowieso interessant om te lezen over game gebruik, internetbezoek, welke websites worden vertrouwd (die met .gov niet!), etc.. Blijkt dat het merendeel van de K-12 scholieren na school het internet op gaat om de ‘science’ les van de meester of juf te controleren… misschien gewoon een ‘gewenst antwoord’?

3. De vergelijking tussen ‘het traditionele leren in de educatieve instellingen’ en het leren via de ‘sociale media’ door intellagirl Sarah Robbins. Zie:
http://connect.educause.edu/Library/Abstract/SocialMediaandEducationTh/47564.
Een beeldend verhaal over het verschil tussen hoe wij (traditioneel opgeleiden, ik spreek voor mezelf) informatie en kennis hebben leren verzamelen en hoe de cybergeneratie dat doet.
Uitdagende stelling: wij zijn de laatsten die nog weten hoe het op de oude manier verloopt, dat is ook een kans… Dit uitwerken lijkt me een mooie benaderingswijze op te leveren voor spannende onderwijsarrangementen die wij onze deelnemers willen bieden.

4. De organisatie van leeropdrachten via videocasts zoals die wordt gebruikt op Darthmouth College, waarvan de presentatie verder te vinden is op: http://connect.educause.edu/Library/Abstract/MashupsRemixesandVideoCul/47551 (en daar voorbij). Je werd enthousiast van de docent die het effect op haar collega’s liet zien van 3 minuten filmpjes die in opdracht door studenten werden gemaakt. Die waren van een verrassend (over wie zegt dit wat?) hoog niveau. Ook hier een aangrijpingspunt voor onze nieuwe onderwijsarrangementen: met simpele middelen veel beeldende lesstof, gemaakt door de deelnemers zelf… In dezelfde workshop nog wat aanwijzingen over het op 11 november te presenteren statuut voor gebruik van media-content: het ‘fair use’ principe. Het gaat om de promotie van creativiteit en de spreiding van kennis in plaats van het beschermen van ‘eigendom’, ‘recht’ of ‘winst’.

In het ROC van Amsterdam gaan we ook aan de slag met de ervaring van andere collega’s die wel in Orlando, maar niet op dezelfde conferentie waren. In dezelfde week en in dezelfde stad hield Elliott Masie zijn vooral op het bedrijfsleven gerichte e- learning conferentie. ‘Impact learning’ is een begrip dat door de gangen gaat. Geen nieuwe hype hoop ik, maar een impuls tot verdere erbetering van de kwaliteit van het leren.

Veel dank aan alle reisgenoten voor hun prettige en inspirerende gezelschap en aan cvi dat ze er toch zo’n mooie combinatie van leren en gezelligheid van weten te maken. ‘Prettig leren’ blijkt een beproefde formule.

7 november

Johan de Jong, ROC van Amsterdam

Apple - Mobility in Higher Education
Op donderdagochtend ben ik bij een bijeenkomst van Apple geweest. Tijdens deze presentatie werd ingegaan op ‘mobility in Higher Education. Op dit moment treedt een verschuiving op van ‘portable’ (draagbaar) naar ‘mobile’ (mobiel). Laptops zijn draagbaar, maar moet je openklappen. Bij voorkeur moet je er ook nog bij gaan zitten om hem goed te kunnen gebruiken. Een mobiel apparaat kun je overal raadplegen. Als je op het station staat kun je de laatste storingen opvragen. Of in de school kun je nog even snel controleren waar ook al weer je workshop plaatsvindt. Aan de hand van een aantal cijfers toont Apple de groei van ‘mobile’ en de behoefte van studenten aan WiFi en online content. De behoefte is op dit moment groter dan het aanbod.


Apple schetst de ontwikkelingen van portable naar mobile (MacBook naar iPhone/iPod Touch) en van iTunes. Daarnaast laat hij een aantal interessante voorbeelden zien van universiteiten die gebruik maken van iTunes U of websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten.



Stanford heeft een applicatie die je kunt downloaden via de App Store.


iTunes U is toegangkelijk via de iTunes Store. Daar kun je gratis meer dan 100.000 geluids- en videobestanden vinden van meer dan 100 colleges, universiteiten en basisscholen. Je hoeft geen iPhone/iPod te hebben om deze bestanden te kunnen downloaden. Je moet wel iTunes op je computer installeren.
Een leuk spelletje is Aqua Forest (te downloaden via de App Store). Dit spel maakt optimaal gebruik van het touch screen en de accelerometer. Je moet scheikundige puzzles oplossen, waarbij eigenschappen als elasticiteit, gas en warmte/koude een rol spelen.


Ik heb zelf een jaar een iPhone in mijn bezit en ik wil niet meer zonder. Het afgelopen jaar heb ik veel interessante websites en applicaties ontwikkeld zien worden. Ik was echter nog niet op de hoogte van iTunes U en de hoeveelheid scholen die gebruik maken van mobiele websites en het mobiel aanbieden van content. Een interessante ontwikkeling!


Maaike van Kessel


NB. Ook de foto's van Maaike staan op Flickr : Foto’s op Flickr

zondag 9 november 2008
Flexibel leren organiseren
Jammer dat er tijdens het Kennisnetdiner in Orlando geen beamer (of in het Amerikaans: data projector) beschikbaar was. Daardoor kon presentator Jef vd Hurk de mooie plaatjes die het verhaal over het Flexcollege begeleidden niet laten zien.
Daarom hier alsnog de presentatie van Jef:

Flexibel Leren Organiseren
View SlideShare presentation or Upload your own.

vrijdag 7 november 2008
Manatee snorkel tour
We zijn alweer bijna een week thuis en er ligt nog steeds veel materiaal dat het verdient geplaatst te worden!
Zo heb ik nu de film op internet gezet die gemaakt werd van een groepje deelnemers terwijl ze zwommen met zeekoeien!



Zijn er nog deelnemers die voor zichzelf of voor hun instelling een verslag gemaakt hebben en deze willen delen? Stuur naar de redactie en wij zorgen voor plaatsing!

dinsdag 4 november 2008
Rondetafel gesprek - Thema: ICT-Oursourcing

Zoals jullie zien komen er nog steeds verslagen en indrukken binnen van de studiereis van de vorige week. Daarmee blijft dit weblog van veel waarde. Goed om te weten dat je alle biijdragen hier kunt blijven gebruiken als informatie, bijvoorbeeld om te delen met collega's. We houden de site namelijk gewoon "in de lucht"!
Hieronder een bijdrage van Theo Koolen.

Dr. Bert Melief van M&I Partners, adviseur voor management en informatie was gespreksleider en stelde het thema 'ICT-Outsourcing' aan de hand van een zevental vragen aan de orde:

  • Wat is outsourcing?
  • Regie
    - hoe moet de regie verlopen in de beheersfase
    - contract management
  • Vraagbundeling & vraagarticulatie binnen de onderwijsorganisatie
  • Commodities
    (Algemene <--> versus <--> specifieke programma's)
  • Kosten & baten analyse
  • Fasering
  • Innovatief vermogen

Aan de hand van de vraag: 'Hoe bepaal je het kritische punt?', m.a.w. wanneer moet je besluiten over te gaan tot outsourcing is de discussie gestart.
Praktijkvoorbeelden van kennisinstellingen die eerder besloten hebben over te gaan tot outsourcing hebben de discussie verder versterkt.

De aanwezigen waren het redelijk snel met elkaar eens dat outsourcing van ICT geen optie is.
De kennisinstellingen moeten zorgen voor:

  • eigen expertise op het terrein van ICT en onderwijs & beheer;
  • zorg voor voldoende kritische massa om de expertise te behouden en voldoende te laten functioneren;
  • zorg als kennisinstelling dat je zelf de regie in handen houdt;
  • werk aan een sterke verbinding van de ICT afdeling met onderwijsontwikkeling en de afdeling beheer & informatievoorziening.

Alleen dan kun je als kennisinstelling ook de ontwikkeling volgen, beleid formuleren en advies vragen.

Bij outsourcing mis je de kennis, maakt je kwetsbaar en word je volledig afhankelijk van externe partijen.

Innovaties zullen beter verlopen wanneer je de expertise zelf in huis hebt.

Voor specifieke (beheers)programma's is het wellicht wel gewenst hier externe expertise in te schakelen en te hosten.

Theo Koolen


Uitnodiging voor alle deelnemers

Het ROC van Amsterdam biedt de gelegenheid aan alle deelnemers aan de CvI Studiereis naar Orlando om met elkaar in een Inspiratie - Evaluatie sessie nog even na te genieten van de studiereis naar Orlando vorige week.

Namens Maaike Stam mag ik jullie uitnodigen voor

donderdag 27 november 17.00 uur
inclusief diner (tot ca. 22 uur)


waar : ROC van Amsterdam, locatie Gooi en Vechtstreek, Arena 301 in Hilversum

Graag uiterlijk donderdag 13 november a.s. even laten weten of je komt (mail ellenelemans@cviweb.nl ).
Tip van Maaike : bereid het voor jezelf (of per ROC) alvast een beetje voor

maandag 3 november 2008
Van klankschalen naar de Educause
Van Ontspanningsoefeningen en klankschalen naar Educause 2008 in Orlando.

Wat ben ik een bofkont dat het CVI haar nek heeft uitgestoken om op de IT conferentie in maart in Maastricht de workshop ontspanningsoefeningen en klankschalen toe te laten in het programma!


Daardoor mocht ik deelnemen aan de studiereis naar Orlando Florida waar Educause plaatsvond. *)
Een hele week op stap met collega’s uit andere ROC’s en mensen uit de “ondersteunende” sfeer waaronder KPC, adviseurs, uitgevers, en uiteraard het CVI.

Een programma met veel verschillende klanken; het bezoek aan Valencia College waar we zeer open en hartelijk zijn ontvangen, de conferentie zelf met een aantal inspirerende toppers, de gesprekken met vele collega’s, de gezellige uitstapjes om wat meer van Amerika te zien en te beleven. Het etentje op woensdagavond en het programma op Universal City Walk. De goede accommodatie waar we mochten verblijven, een goed georganiseerde reis.
Voor mij zat er geen enkele wanklank in, ik heb met volle teugen genoten van deze inspirerende week; HARTelijke Dank aan iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd!

Ik hoop dat het CVI blijft openstaan voor andere invloeden en deze toelaat op haar conferenties; onderwijsland moet gebruik kunnen maken van ALLE goede middelen die er zijn om studenten te laten leren en zich te ontwikkelen als mens. Daarnaast is het wezenlijk dat de onderwijsgevenden zich kunnen blijven ontwikkelen en verzorgd worden om hun opdracht in het onderwijs goed en met veel enthousiasme en liefde uit te voeren.
Dank voor jullie inspirerende bijdrage hieraan.

Hartelijke groet
Lily Guyt – Schrijnemakers
“Singingbowlgirl”
Leeuwenborgh Opleidingen.


*) Lily Guyt ontving op de IT conferentie in Maastricht de prijs voor beste presentator en won daarmee haar reis naar de Educause! Zie ook: beste presentator

Foto's van Educause Annual Conference

P1100052 Dinsdag 28 oktober halen we alvast onze badge op bij Educause. Omdat deze dag alleen nog pre-conferences plaatsvinden, gaan veel deelnemers in groepjes de omgeving verkennen. Per boot tussen de krokodillen en zeekoeien, sommigen zwemmen met de zeekoeien, een bezoekje aan Kennedy Space center, etc. Voor foto's en filmpjes zie verder op deze blog.

Woensdag 29 oktober begint Educause met een General Session, zie ook verder op deze blog. Bij de inloop van de grote zaal komen er ook fototjes van de deelnemers over het scherm, zo zien we in ieder geval Willem Karssenberg en Leo Bakker voorbij komen.

Voor algemene foto's van Educause van verschillende dagen kijk op de Slideshow Educause


Foto's bezoek Valencia Community College

Op maandag 27 oktober bezoeken we Valencia Community College, met name de West Campus in Orlando. We worden bijzonder gastvrij ontvangen door Ann Puyana, die een heel scala aan Deans, Administrators, maar ook studenten en "Sandy" de President van Valencia heeft P1090770gemobilliseerd om ons te informeren en rond te leiden.

Bij de lunch en de daarop volgende ronde tafel sessies is er volop gelegenheid om met de Ameriikaanse collega's uit te wisselen.

Voor foto's van maandag 28 oktober bekijk de

slideshow Valencia Community College

Heb je zelf nog foto's die je wilt delen, gebruik de tag "CvIOrlando2008" en laat ons weten waar je ze hebt geplaatst.


zondag 2 november 2008
Veel presentaties live beschikbaar!
Dankzij het vorige bericht van Jef kom ik erachter dat maar liefst 18 presentaties van de Educause als livecast beschikbaar zijn, waaronder natuurlijk de openings keynote, maar ook de laatste die de moeite waard bleek te zijn maar die de groep die als eerste terugmoest naar Nederland gemist heeft.
Deze kun je dus alsnog volgen, waarbij naast de spreker zelf ook de gebruikte slides in beeld zijn. Dit alles beschikbaar gesteld door een sponsor.
Een idee voor een volgende conferentie van het CvI?
Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare presentaties.

Uncommon Thinking for the Common Good

'Uncommon Thinking for the Common Good' was het centrale thema van de Educause conferentie 2008. Ik realiseer me, dat ik over veel minder presentaties heb bericht dan ik heb bezocht en zeker minder dan ik oorspronkelijk van plan was. Na thuiskomst heb ik nog eens gekeken naar de website van de conferentie om op zoek te gaan naar wat presentaties. En wat blijkt, van de keynotes en featured speakers zijn opnamen gemaakt die te bekijken zijn op de website. Dat scheelt weer in het wegwerken van mijn achterstand!

Op openingspresentatie van V.S. Ramachandran was een geweldige presentatie over de werking van de hersenen. Sommigen vonden het jammer dat het verband met onderwijs wat minder uit de verf kwam maar dat was wat mij betreft geen enkel bezwaar. Dit ging over leren op het meest basale niveau: het leggen van verbindingen in de hersenen.

Verder heb ik een aantal boeiende en minder boeiende presentaties gevolgd.

  • Een presentatie, die ik heel intrigerend vond, was die van Larry Hincker van Virginia Tech. Virginia Tech werd op 16 april 2007 wereldnieuws toen een student daar 33 mensen doodschoot en nog een aantal verwondde. De presentatie ging in op de gebeurtenissen, de noodzakelijke communicatie daaromheen, de maatregelen tijdens en achteraf. Waar je niet bij stilstaat is, dat je als communicatieverantwoordelijke ook moet gaan nadenken waar de trucks voor de satellietverbindingen moeten worden geparkeerd, wat je aanmoet met die talloze journalisten, die troch ook moeten eten en drinken en sanitaire voorzieningen nodig hebben, kortom, de hele logistiek rond die communicatie. Maar ook, wat doe je met de website? Met internettoegang voor betrokkenen (journalisten)? Tijdens de presentatie werd ook ingegaan op de noodzaak van een crisiscommunicatieplan, beveiliging, waarschuwingssystemen, enzovoorts.Het was overigens duidelijk terug te zien in de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de ontwikkelingen van IT in het onderwijs, dat beveiliging en waarschuwingssystemen ineens een grote sprong hadden gemaakt.
  • Een aardige presentatie was die van Sara 'Intellagirl' Robbins. Daar had ik zelf wel al over geblogd.
  • Sommige presentaties zijn achteraf gezioen nauwelijks de moeite waard geweest. De tweede keynote van Moira Gun bleek een misser. De presentatie over Cyberlearning van Christine Borgman bleek ook niet zo'n succes. Toen ik achteraf door het programma bladerde en hem daar tegenkwam en dacht 'dat zal ook wel boeiend geweest zijn', ben ik even een stukje van de online presentatie gaan bekijken. Toen kwam ik er achter, dat ik er zelf bij geweest was...

Een van de absolute hoogtepunten was de keynote van Freeman Hrabowksi. Dat is nog eens presenteren. Een aanrader voor iedereen, die er niet bij was of het nog een keertje zou willen zien. En als 'blauwdrukdenker' vond ik het natuurlijk geweldig dat hij duidelijk maakte dat er veel meer gedaan moest worden met beschikbare informatie. Als uit analyses blijkt dat veel onvoldoendes worden gehaald door studenten, die maar weinig gebruik maken van de beschikbare digitale leerbronnen is de boodschap duidelijk: "Als je wilt slagen zul je moeten inloggen"!

Er waren nog meer presentaties. Over het educatief gebruik van blogs. En nog eentje over het opzetten van een cursus in de vorm van een game (iets anders dan gamen, natuurlijk). De eerste was goed, de tweede (als presentatie) erg slecht, maar er werden wel wat leuke dingen genoemd.

Als conferentie is Educause redelijk geslaagd. Als je in staat bent wat door de presentaties heen te kijken, de trends er probeert uit te halen en er met anderen op reflecteert, ook in de context van de huidige situatie (kredietcrisis, presidentsverkiezingen), is het zeker de moeite waard geweest! En dat staat dan nog los van het feit, dat we even uit onze eigen omgeving zijn geweest met een hele club boeiende mensen!

Jef van den Hurk, ook gepubliceerd op zijn eigen weblog!


Even terug kijken, foto's en filmpjes

Weer thuis is er tijd om rustig foto's en flmpjes te plaatsen, die we met jullie willen delen. Dus kijken we even terug naar :

Zondag 26 oktober in OrlandoP1090529

De eerste ochtend vroeg er uit, want iedereen is toch vroeg wakker...

Bij zonsopkomst verzamelen we voor een flinke wandeling naar het ontbijt. Zo zien we nog een stukje van de International Drive en raken we in gesprek met (vaak nog onbekende) mede-reizigers. Na een typisch Amerikaans ontbijt bij een I-Hop restaurant lekker gemakkkelijk per I-shuttle  bus naar Seaworld.

Voor foto's van zondag 26 oktober in Orlando (gemaakt door Ellen en Willem), ook IHop restaurant en Seaworld, bekijk de Slideshow Zondag


De foto's stromen binnen
Er zijn de afgelopen week natuurlijk heel veel foto's (maar ook filmpjes) gemaakt en het zal nog een hele klus worden om die allemaal een plekje te geven.
Het Consortium heeft een eigen Flickr account waar Ellen en Willem alle (door hen) gemaakte foto's plaatsen. We brengen ze onder in rubrieken zodat een en ander wat makkelijker is te vinden.
Kijk op de Flickr pagina van het CvI en klik op de verschillende sets.

Daarnaast zijn er deelnemers die een eigen account hebben, bij Flickr of bij Picasa. Als je een Google account hebt kun je bij Picasa gratis foto's plaatsen!
Maaike Stam heeft dat inmiddels gedaan en stuurde ons de link naar haar album. Zo'n album is ook heel mooi als slideshow te embedden op een website of weblog.
Als voorbeeld hieronder de foto's van Maaike (bedankt!)



Heb je ook ergens foto's geplaatst en wil je ze delen met de andere deelnemers, stuur dan even een link naar redactie@cviweblog.nl.
Maak je een verslag van je reis voor het thuisfront? Ook die kan natuurlijk hier geplaatst worden zodat we er met z'n allen wat aan hebben!
"Je kunt pas vermenigvuldigen als je leert te delen"
Stuur je verslagen daarom naar redactie@cviweblog.nl en wij zorgen voor plaatsing!
(Een link naar een eigen weblog is natuurlijk ook prima)